Hlavní obsah

Hrdina z Nagana degradován. Chaos a ostuda, píší o české kolonii ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do srdcí českých hokejových fanoušků se nesmazatelně zapsal jako autor vítězného gólu v památném olympijském finále v Naganu. Bývalý hokejista a hráčský agent Petr Svoboda se dal i na funkcionářskou dráhu, jenže ze své pozice ve švýcarském Lausanne byl odstraněn a tamní tisk navíc nereferuje o jeho roli v klubu zrovna pozitivně.

Foto: Lausanne HC

Petr Svoboda končí v Lausanne v manažerské roli.

Článek

Svoboda vstoupil do klubu před necelými dvěma roky coby minoritní vlastník po boku miliardáře Zdeňka Bakaly, jenž žije na břehu Ženevského jezera, a americko-ruského finančníka Gregoryho Fingera.

Svoboda až do čtvrtka zastával také funkci ředitele pro hokejové operace. Jenže sérii šesti porážek a pád na dno tabulky odnesl svojí funkcí právě on. V prohlášení klubu se hovoří o tom, že spolu se Svobodou skončil i název funkce.

Do pozice sportovního ředitele byl přesunut dosavadní kouč John Fust, jehož prvním úkolem bude najít nového trenéra. Fust má ještě provizorně trenérskou funkci dál zastávat. Svoboda zůstává dál minoritním vlastníkem a členem představenstva, nicméně už nemá žádnou manažerskou úlohu.

„V těchto těžkých chvílích jsme museli ukázat kuráž a jednat. Správní rada, jíž předsedám, se shodla, že klub má problémy s řízením, rozdělení zodpovědností a operačními rozhodnutími. Věříme, že přijatá opatření přinesou uklidnění situace a umožní týmu naplnit svůj potenciál," uvedl prezident LHC Patrick de Preux.

Jelikož nejrazantnější změnou v důsledku krize bylo Svobodovo vyšachování, nevyřčením viníkem špatného fungování klubu je tak právě on.

„Se Svobodou začal v Lausanne chaos," píše mimochodem k dění v LHC švýcarský deník Blick. „56letý bývalý hráč NHL vstoupil do klubu spolu s v regionu usazenými finančníky Zdeňkem Bakalou a Gregorym Fingerem. A od té doby vládne v klubu chaos. Další a další bývalí hráči mluví o jedovaté atmosféře v něm," uvádí dále list.

V souvislosti s aktuální krizí připomíná také rok starou situaci, kdy se v Lausanne při ligovém zápase zranil hráč Zugu Dario Simion a s hlubokou otevřenou ranou na noze se marně dožadoval lékaře. Známý kouč ZSC Lions Rikard Grönborg tehdy incident okomentoval dost příkrými slovy: „Lausanne je ostudou celé ligy. Jak na ledě, tak mimo něj."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články