Hlavní obsah

Marha doporučil do Davosu krajana Varaďu

LIBEREC

V Davosu už hraje hokejový centr Josef Marha šest let, až v letošní sezóně tam ale potkává krajana v kabině. "S Vencou Varaďou to tam bude příjemnější. Než se teď zranil, hráli jsme v přípravě spolu v útoku," vypráví 30letý reprezentant.

Foto: www.hockeyfans.ch

Josef Marha

Článek

Marha s Varaďou měli vedle sebe účinkovat i v národním týmu na libereckém turnaji. "Docela nám souhra klapala a mohli jsme si ji ověřit i na mezistátní scéně. Škoda že si Varaďa poranil kolenní vazy, ale švýcarská liga začíná až 15. září, do té doby by měl být fit," vypráví Marha, jenž předem věděl o letním zájmu klubu o bývalého hráče Buffala a Ottawy.

"Ptali se mě na názor a dá se říci, že jsem Varaďu doporučil jako bijce na ledě, který v souboji neuhne, ale umí se prosadit i v koncovce a navíc je to perfektní kluk do týmu," líčí Marha s tím, že do českého útoku Davos ještě vybírá křídlo. "Otočilo se tam už víc hráčů. Nepředpokládám, že by se ještě někdo kupoval, spíš k nám zkusí trenér Del Curto nějakého hráče zapracovat."

Další velkou posilou švýcarského vicemistra je Kanaďan Daigle. "Poslední sezónu v zámoří se trochu trápil, ale u nás našel novou chuť, zatím vypadá v tréninku výtečně," chválí bývalou jedničku draftu NHL Marha.

Před Davosem stojí každoročně dva velké úkoly. "Musíme obstát na Spenglerově poháru a dostat se v play-off alespoň do finále. Minulou sezónu jsme to splnili, jenže mě mrzelo, že jsem v boji o titul s Luganem tahal nohy v medu, byl jsem úplně vyšťavený a i zklamaný, že jsem mužstvu nepomohl. Cítil jsem se psychicky zničený, že jsem musel odmítnout i pozvánku na soustředění před MS v Rize," vypráví Marha.

V Davosu možná zůstane i po konci kariéry

Na šampionátu ještě nikdy nehrál. "Několik let jsem byl v NHL, dvakrát mě o start připravila zranění a teď přece jen jsem ve švýcarském angažmá trochu z očí." Nad účastí v libereckém turnaji ale neváhal. "Už nejsem nejmladší, takže jsem za každou příležitost v národním týmu moc rád," vypráví útočník, který si obě víkendová utkání na ČP cupu zkusil nezvykle na levém křídle. "Musel jsem si to dost hlídat, párkrát jsme se tam s Markem trochu křížili. Byl tam defenzívní záměr trenérů, v útoku jsem měl clonit před brankou a v obranném pásmu chodil na buly."

Marha si dovede představit, že by v alpském městečku působil až do konce kariéry. "Rád bych tak ještě čtyři roky hokej na vrcholné úrovni hrál, a kdyby to vyšlo v Davosu, byl bych rád. Hlavně pro rodinu je to tam parádní a do Česka jen šest hodin jízdy autem. Vážně uvažujeme o tom, že bychom se tam usadili nastálo." Vedení klubu hráčům i toleruje, když v zimě chodí lyžovat. "Nemáme to zakázané. Lyžuje každý, sjezdovku máme hned za domem a nepamatuji, že by se někomu z hráčů něco stalo.

V Davosu se zrodilo i Marhovo kamarádství s kanadským útočníkem Thorntonem, jenž tam hrál v době výluky zámořské ligy a poté se stal nejproduktivnějším hokejistou celé NHL. "Nepřekvapilo mě to, on je pan hokejista a navíc v San Jose našel výtečného parťáka Cheechoo." S Thorntonem zůstává v kontaktu, letos přes léto spolu i trénovali.

"Byl jsem v Davosu bez rodiny, takže jsme trávili spolu hodně času." Oba se navzájem hecují ke změně dresu. "Přátelsky mě lákal, abych ještě zkusil NHL, ale já myslím, že Joe se nakonec vrátí do Davosu. Ve Švýcarsku se mu líbí, našel si tam i přítelkyni," přibližuje Marha, jenž má už 3,5letého syna Šimona Jana, kterého sice učí bruslit, ale k hokeji ho nutit nechce. "Já bych měl tendenci mu do toho mluvit, takže jsem raději, když to zkouší s tenisovou raketou."

Reklama

Související témata: