Hlavní obsah

Marha zajistil Davosu titul a užívá si oslav

Švýcarský Davos od čtvrtka slaví. Hokejisté tamního celku ve čtvrtek vyhráli posedmadvacáté mistrovský titul, pátý finálový zápas rozhodl v deváté minutě gól Josefa Marhy. Český útočník tak zastínil i posily z NHL Joea Thorntona, Ricka Nashe a Niklase Hagmana.

Foto: www.hockeyfans.ch

Josef Marha

Článek

Právě přítomnost zámořských opor udělala z celkového triumfu povinnost. Nakonec se ale největším hrdinou stal Marha, který v nastaveném čase převzal přihrávku od Laurenta Müllera a překonal gólmana Ariho Sulandera. "Dostal jsem z levé strany přihrávku, vystřelil jsem a naštěstí to tam spadlo," popsal rozhodující moment Marha.

Odstartoval tak sérii oslav a euforii fanoušků nejúspěšnějšího švýcarského klubu. "Slavilo se pak na ledě, v kabině i večer. Já šel spát asi ve čtyři ráno. Dneska si odpočineme a v sobotu nás čekají další oslavy."

V sobotu čeká hokejisty Davosu v rámci oslav vítězná cesta kočárem na radnici a po přijetí u zástupců města se budou dělit o radost s fanoušky na domácím stadiónu. Davos si užívá dalšího triumfu po prosincovém vítězství na prestižním Spenglerově poháru, na němž v domácím prostředí ve finále porazil pražskou Spartu.

Splnili základní cíl

Podle Marhy tým jen splnil základní cíle vedení. "Byl na nás velký tlak. Přišli Thornton, Nash a Hagman a čekávalo se od nás, že vyhrajeme," upozornil.

Marha vytvořil formaci právě s Hagmanem a Thorntonem, v centru plnil černou práci. "Spíše jsem je zajišťoval. Oni útočili a já jim kryl záda," vylíčil osmadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu, který má na kontě v dresech Colorada, Anaheimu a Chicaga 159 zápasů v NHL.

Do Davosu zamířil v roce 2001 a hned v prvním roce se dočkal triumfu. Letošní úspěch nad tehdejší nepovyšuje, přestože ho sám zajistil. "Předtím Davos čekal na titul asi šestnáct let, teď se to od nás více čekalo. Každý triumf je stejný."

Po skončení oslav se chystá s manželkou Veronikou a dvouletým synem domů. Po dovolené a individuální přípravě se vydá opět do Davosu, kde načne již svou pátou sezónu. Zda i v dalších letech spojí svou kariéru s Davosem, netuší. "Uvidíme, je to ještě hodně vzdálená budoucnost," dodal Marha.

Reklama

Související témata: