Hlavní obsah

Ostudně špatný. Proč sem takové zoufalce bereme, cupují ve Finsku českého gólmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle zahraniční angažmá se nepovedlo. Hokejový brankář Jan Lukáš opustil nejvyšší finskou soutěž, v níž si připsal pouhých osm startů. V beznadějně posledním týmu SM Liigy SaiPa Lappeenranta nasbíral mizerné statistiky a finská média ho navíc podrobila zdrcující kritice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jan Lukáš na archivním snímku.

Článek

30letý rodák z Olomouce nyní zamířil do Hradce Králové, odkud se opačným směrem do týmu SaiPa vydal Henri Kiviaho. A Lukáš bude chtít nejspíš na severskou misi co nejrychleji zapomenout.

Ve svém pravidelném hodnocení finské nejvyšší soutěže pro list Ilta Sanomat si jej řádně podali tamní komentátoři Teemu Suvinen a Sasha Huttunen.

„Proč takhle ostudně špatný hráč byl vůbec angažován do Finska,“ stojí už v titulku hodnotícího článku.

„Tady je zkrátka všechno špatně. Od týmu SaiPa se toho v této sezoně opravdu moc nečekalo. Ale i velmi nízko posazená laťka spadla. Klub má omezený rozpočet a nebyl prostor na rozhazování. To vyústilo v angažování Jana Lukáše, který odehrál jen osm zápasů, v nichž má průměr 4,5 obdržené branky na zápas,“ analyzoval Huttunen.

„Jan Lukáš je nejhorší gólman, který za poslední dobu ze zahraničí do finské ligy přišel. Jeho příchod byl zvláštní, tenhle český gólman nemá vůbec prvoligovou úroveň. Lukášovo zaváhání při jednom z inkasovaných gólů proti Jyväskylä bylo až komické, protože hosté dostali puk do brány z neexistující gólové pozice. Lukášův ligový příběh trval jen osm zápasů, v nichž si připsal procentuální úspěšnost zákroků 82,9 procent,“ přidal svůj názor Suvinen.

Oba novináři podobně nedávno zkritizovali českého reprezentačního obránce Michala Jordána.

Nespokojenost s Lukášem ale přiznal i klubový sportovní ředitel Harri Aho. „Bohužel pro Janiho, nenaplnila se očekávání klubu, ani samotného hráče. Přejeme mu úspěch v jeho další kariéře,“ vzkázal Aho.

V Hradci Králové nejspíš čeká na Lukáše role dvojky za Patrikem Bartošákem.

„S Honzou jsme jednali již před sezonou. I když to vypadalo slibně, dostal zajímavou nabídku ze SaiPy, kterou se rozhodl využít. V rámci řešení současné situace s Henrim (Kiviahem) nás napadla možnost výměny, kterou jsme za několik dní s vedením SaiPy nakonec zrealizovali. Jsem rád, že se nám podařilo Honzu napodruhé získat. Je se svojí rolí srozuměn. Také jsem rád, že jsme snížili kvótu cizinců o jedno místo,“ uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Reklama

Související témata: