Hlavní obsah

Spor ve Švédsku po zranění hvězdy. Úder na hlavu, nebo čistý hit? Rozhodčí hned verdikt vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášně a kontroverze nepřináší jen finále české extraligy, ale i souboj o titul ve švédské lize. Skelleftea ve druhém utkání prohrála s Rögle 0:1 a stav série je vyrovnaný 1:1. Víc než výsledek se však na severu řešil ostrý atak na kapitána Skelleftey švédského reprezentanta Jonathana Pudase, který z utkání musel kvůli zranění odstoupit. Domácí se dožadovali vyloučení, rozhodčí netrestali a svůj verdikt vysvětlili divákům hned po zápase.

Foto: Profimedia.cz

Hráči Rögle se radují z branky

Článek

Běžela polovina zápasu, když Pudas v oslabení vyhazoval kotouč z obranného pásma. Po odehrání puku snížil své těžiště a nebyl připravený na zásah protihráče Daniela Zaara. Útočník Rögle trefil částečně i do hlavy a padající zkušený 30letý obránce poté tvrdě narazil do mantinelu.

Domácí hned věděli, že je zle. „Jsem teď strašně naštvaný,“ postěžoval si na pozápasové tiskové konferenci trenér Robert Ohlsson a naznačil, že s pokračováním švédského reprezentanta, který nechyběl na posledních třech mistrovstvích světa i olympijských hrách v Pekingu, to nevypadá příznivě. „Není to moc dobré. Je to pro nás velký otazník,“ řekl kouč.

Ve Švédsku se už v průběhu zápasu rozběhla velká debata, zdali byl zákrok na Pudase čistý. „Jasný zásah do hlavy, ošklivý zákrok. Měla to být pětka,“ říkal ve vysílání švédské televize TV4 asistent trenéra Skelleftey Pierre Johnsson, zatímco domácí fanoušci se jen chytali za hlavy a nedokázali pochopit, že rozhodčí nevylučovali. „Stoprocentní faul a Zaar by měl být suspendován,“ souhlasil Pudasův spoluhráč obránce Oskar Nilsson.

Bývalý hokejista a expert televize SVT Jonas Andersson však mínil, že sudí rozhodli správně. „Ano, úder jde na hlavu, ale pokud je to sám Pudas, kdo se dostane do špatné situace a předkloní se, pak by to nemělo být vyloučení,“ tvrdil bývalý švédský reprezentant se zkušenostmi z NHL či KHL.

Svůj hit po utkání vysvětloval i samotný Zaar. „Měl skloněnou hlavu. Já se soustředil na to, abych nevedl pohyb nahoru a neskákal. Už nevím, co bych měl udělat jinak,“ prohlásil forvard, který to ve zbytku utkání od domácích příznivců pořádně schytával a častokrát si vyslechl pískot a bučení. „Užíval jsem si to, rád na sebe upoutávám pozornost,“ usmál se. „Ale samozřejmě nechci nikomu ublížit,“ dodal.

Z jedné věci ohledně sporu ve finále švédské ligy by si však mohlo vzít i Česko. Verdikt totiž hned po utkání v televizním přenosu vysvětloval hlavní rozhodčí zápasu Daniel Eriksson, což je u nás věc naprosto nevídaná, k výkonu sudích se navíc nesmějí vyjadřovat ani aktéři utkání.

„Zaar se primárně snažil zasáhnout tělo. Hlavu trefil částečně, ale ne primární silou,“ líčil švédský rozhodčí. „Pudas se dostal do zranitelné situace a zásah do hlavy byl v tomto případě nevyhnutelný výsledek,“ vysvětlil Eriksson.

Reklama

Související témata: