Hlavní obsah

Pokračování kariéry nechám osudu, řekl Jágr. A byl neskutečně nadšený ze vsetínských fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli bude pokračovat v kariéře i příští sezonu, kdy mu bude 53 let, zatím netuší. „Nechám to osudu,“ říkal Jaromír Jágr po vítězné baráži, v níž si Kladno i potřetí v řadě zachovalo extraligovou příslušnost. „Ale co se týká mé manažerské práce, tak teď nám to začíná. Máme spoustu hráčů pod smlouvami, takže musíme tým vylepšit, abychom se nedostali do stejných problémů jako letos.“

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vsetín - Kladno, radost Rytířů po udržení extraligové příslušnostiVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Baráž, 4. zápas: Vsetín - Kladno

Jaká to byla z vašeho pohledu baráž?

Vsetín hrál velice dobrý hokej, měli šikovné a rychlé hráče. Hráli vabank. Něco, na co jsme nebyli během sezony zvyklí, a hodně nás potrápili. Díky Adamu Brízgalovi jsme to zvládli 4:0.

Neříkal jste, jaká škoda? Že kdyby se Brízgala nezranil, nemuseli jste se v baráži ocitnout?

Byl výborný. Nejsme ale jediný tým, který měl zraněné. Rozdíl je v tom, že my nemáme kam sáhnout. Jsou bohaté týmy, které mají farmy a mají spoustu hráčů. Osudový den byl 30. prosince, kdy se nám zranil gólman číslo jedna a bek číslo dvě (Dotchin), který hraje 20 minut za zápas. Do toho skončil Pleky, chyběl nám Matyáš Filip, který teď zase dokázal, že je to i po roce pauzy výborný hráč. Ty hráče těžko nahradíte, zvlášť když to nejsou cizinci. Cizinci se dají nahradit, ale sehnat narychlo české hráče je obtížné.

Co jste říkal na kulisu, která panovala v Brně, kde Vsetín našel azyl?

Úžasné. Něco takové jsem neviděl. Párkrát jsem byl na fotbalovém utkání, kde diváci křičí a tleskají po celý zápas. Ale tady to bylo poprvé, co jsem v takové atmosféře byl součástí jako aktivní hráč. Klobouk dolů před fanoušky, vyprodali dvakrát zimák s kapacitou 7 700, což je úžasné. Neřešili, jaké je skóre, ale od první do poslední minuty tleskali. I díky tomu Vsetín bojoval do poslední minuty a v obou zdejších zápasech měl šanci vyhrát.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jaromír Jágr během čtvrtého barážového utkání proti Vsetínu.

Jaké bylo to dlouhé čekání na baráž?

Já jsem se vrátil z Pittsburghu a trénoval jsem 30 dní dvakrát denně. Nepočítal jsem, že budu hrát. Když jsem pak naskočil, tak jsem neměl s fyzičkou problém. Měli jsme s baráží zkušenosti a věděli jsme, že je to těžké hlavně dát hlavou. Bez těch zápasů je to náročné. A vy musíte jít v tréninku nadoraz, ale… Vždycky říkám, že 10-15 minut hokejového zápasu na ledě je jako hodina a půl, možná i dvě tréninku. Je to daleko náročnější.

Ale formu jste měl.

Já bych nehrál, ale Klépovi (Klepišovi) nastřelili ruku a nemohl. Já jsem s tím ani nepočítal. Šel jsem na trénink, pak jsem odjel na schůzky do Prahy, kam mi zavolali, že nemáme hráče. Tak jsem všechno zrušil, otočil se a šel hrát.

A po dvou minutách dal gól.

Jak říká Martin Ručinský – i slepá veverka někdy najde oříšek.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Jaromír Jágr se hned po návratu blýskl gólem i asistencí, měl i další šance a získal ocenění pro hráče zápasu.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Co dál?

O hráčské budoucnosti nepřemýšlím, to nechám osudu. A co se týká manažerské, teď nám to začíná. Máme spoustu hráčů pod smlouvami, ale musíme se snažit vylepšit tým, abychom se nedostali do stejných problémů jako letos.

Jaké jsou plány s Jiřím Ticháčkem?

Tam nejsou žádné plány. Má smlouvu.

Ulevilo se vám, že jste to zvládli?

Kdybychom spadli, tak by pravděpodobně skončil hokej na Kladně. Ale nestalo se, jedeme dál. Teď musíme udělat nejsilnější tým.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vsetín - Kladno, vítězná branka kladenského Matyáše FilipaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Není ubíjející, že se baráž pořád opakuje?

Jsem realista a vím, na co máme a na co nemáme. Určitě to není stejně spravedlivá soutěž jako v NHL, kde máte platové stropy. Všechny arény jsou tam víceméně stejné a každé město má i s okolím přes dva miliony lidí. To je oproti nám hrozně nevyrovnané. Ale taková je realita a člověk si musí říct, že dělá maximum, co může udělat. Těžko se může srovnávat Kladno s Prahou. Už jenom kapacita O2 Areny je jinde, stejně tak Ostrava, která má 400 tisíc lidí. Ty musíš přilákat v 60tisícovém městě pět tisíc lidí. Jaké to je procento! V Americe je to daleko víc spravedlivější.

Jsme-li u spravedlnosti, tak je baráž vůči prvoligovému týmu spravedlivá?

Záleží, jak o tom budu mluvit. Kdybych nebyl majitel, ale nestranný divák, fanoušek hokeje… Je velice těžké sehnat peníze na rekonstrukci hal. I mantinely stojí šest milionů. Chápu, že liga chce jít nahoru, zlepšovat zázemí i ochranu hráčů a chce, aby mantinely byly měkčí. Ale něco to stojí. A teď – jak to uděláš? Chceš dát šanci týmům z 1. ligy. Ale pak si musíš říct: O.K., ale kdo chce postoupit, musí mít splněné podmínky. Ale zvládnou to všechny týmy? Nebo si dopředu nahlásí, že chtějí postoupit jenom čtyři týmy. A ty budeš vědět, že v 1. lize o něco budou hrát jenom čtyři celky. A co když postoupí někdo jiný, kdo není mezi těmi čtyřmi? Absolutně nemám problém s přímým sestupem a postupem, ale…

... ale?

Co když postoupí někdo, kdo nemá halu? Co kdyby třeba vyhrály Litoměřice? Jak by se to řešilo dál? Kde by hrály? Vím, jak to bylo problematické pro nás, když jsme neměli halu a museli jsme hrát v Chomutově. Měli jsme štěstí, že byl relativně blízko. Ale je to dané tím, že ne všechna města mají podmínky. Jak se to dá změnit? Nevím. Mají města na to, aby vybudovala haly pro všechny? Asi nenajdeme odpověď. Nebo musíte, vy novináři, přemluvit ministra financí, aby se udělalo dalších skvělých 15 hal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.