Hlavní obsah

Z osmého místa k titulu! Fantastické tažení Nitry má českou stopu na střídačce i v brance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na hokejisty Nitry by si před začátkem play off slovenské extraligy vsadil málokdo. Vždyť Corgoni, jak se týmu přezdívá, v závěru základní části prohráli třikrát po sobě, klesli na osmé místo a museli se prokousávat z předkola. Ve vyřazovacích bojích se ale neskutečně rozjeli a ve finále přejeli Spišskou Novou Ves 4:0 na zápasy. Pod druhý titul v historii se podepsal i český trenér Antonín Stavjaňa a brankář Libor Kašík.

Foto: Profimedia.cz

Tréner Antonín Stavjaňa (druhý zprava) během finále slovenské extraligy

Článek

Jednašedesátiletý Stavjaňa je v Nitře legendou. Bývalý vynikající obránce a dvojnásobný mistr světa ji trénuje už deset sezon, tým dovedl už k premiérovému titulu v roce 2016. Vrátil se v průběhu minulého ročníku, kdy tápající tým vytáhl z bojů o záchranu do čtvrtfinále. A letos ho vystřelil ještě mnohem výš, až na vrchol slovenské extraligy.

„Byla to zvláštní sezona. Podceňovali nás právem. Základní část byla rozkolísaná, ale potom jsme se naučili hrát play off. Semkli jsme se jako kolektiv a to rozhodlo,“ hodnotil Stavjaňa

Na titulovém tažení Nitry se výrazně podílel i brankář Libor Kašík. Dvaatřicetiletý zlínský odchovanec sice v základní části nepředváděl tak zářné výkony, ale v play off úspěšnost zákroků vyšponoval na neskutečných 96 procent.

Nitra nejprve v předkole udolala Trenčín 3:2 na zápasy a do hlavní fáze play off šla jako nejhůře postavený tým. Zdolala však vítěze základní části Poprad 4:2 na utkání a v semifinále vyřadila stejným poměrem i Michalovce. Finále pak přeměnila v jednoznačnou záležitost a Spišské Nové Vsi nepustila ani jeden duel. Tažení z osmé příčky k titulu se povedlo ve slovenské extralize vůbec poprvé.

V závěrečném utkání sice hosté dokázali srovnat při hře bez brankáře, ale už po dvou minutách prodloužení rozhodl o vítězství 2:1 a titulu Nitry útočník Miloš Bubela. Kašík se na výhře podílel 23 zákroky. Nejužitečnějším hráčem play off se potřetí v kariéře stal extřinecký forvard Samuel Buček, jenž zapsal 24 bodů ve 21 duelech.

V kádru Nitry slavil také třinecký rodák útočník Filip Bajtek, který má české i slovenské občanství. Sezonu v mistrovském celku začal i český obránce Jakub Kubeš, jenž však v listopadu přestoupil do Prostějova.

Kouč poražené Spišské Nové Vsi Vlastimil Wojnar od nové sezony bude působit ve Vítkovicích jako asistent.

Finále play off slovenské hokejové ligy - 4. zápas:
Nitra - Spišská Nová Ves 2:1 v prodl., konečný stav série 4:0.

Reklama

Související témata: