Hlavní obsah

Litvínovu došla trpělivost! Růžička je odvolán, nevydržel ani rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani rok nevydržel Vladimír Růžička coby hlavní kouč na střídačce mateřského Litvínova. Vedení aktuálně posledního celku extraligové tabulky trenéra dvojnásobných mistrů v pondělí večer po mimořádném zasedání odvolalo z funkce.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vladimír Růžička na lavičce Litvínova skončil

Článek

Spolu s Růžičkou končí i jeden z jeho asistentů Daniel Branda. Ten druhý - Karel Mlejnek - naopak zůstává a navíc povýšil. Právě on byl totiž s okamžitou platností jmenován novým šéfem střídačky Vervy.

„Vladimíru Růžičkovi i Danielu Brandovi děkujeme za služby odvedené pro Litvínov a přejeme jim v další kariéře i osobním životě mnoho štěstí a úspěchů," uvedl Litvínov na svých oficiálních stránkách s tím, že nový realizační tým představí v úterý.

Psal se loňský listopad, odehrána tehdy byla necelé třetina základní části, když Litvínov šokoval odvoláním hlavního trenéra Vladimíra Országha. Z desátého místa... S dvacetibodovým náskokem na dno tabulky... Po dvou výhrách nad Spartou a Plzní...

Na scénu šel Růžička. Ten Růžička, který v Litvínově jako hráč vyrostl a odehrál v něm 335 zápasů, vstřelil 221 branek a přidal 182 asistencí.

„Vláďa Růžička je trenér, který má za sebou spoustu zkušeností na klubové i reprezentační úrovni. Věřím, že nám pomůže stabilizovat výkony mužstva," vysvětloval tehdy generální ředitel klubu Pavel Hynek.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Růžička na lavičce Vervy neuspěl

Teď už je zřejmé, že Růžičkovi se výkony stabilizovat nepodařilo. Právě naopak... V uplynulé sezoně desáté místo nejenže neudržel, ale spadl o tři příčky níž, takže Severočeši mohli na play off zapomenout.

A nyní? Litvínov během posledních sedmi kol získal jediný bod, dohromady devět za čtrnáct zápasů. Na předposlední Kladno ztrácí čtyři... Bylo jasné, že stávající situace je neudržitelná.

„Byli bychom špatní trenéři, kdybychom neměli chuť pokračovat. Jsme tu od toho, abychom pracovali s týmem a jestli nějaké kroky přijdou, to my asi neovlivníme. Chceme vyhrát každé další utkání a jsem velmi rád, že pracuji v klubu, ve kterém se neuchylují k mediálním ultimátům," říkal ještě v neděli po prohře 3:5 ve Vítkovicích Mlejnek a narážel tak na nedávnou situaci Českých Budějovicích, které podmiňovaly setrvaní Jaroslava Modrého výhrou nad Plzní.

V Litvínově na žádná ultimáta nedošlo, Růžička končí i bez nich. 59letý trenér, který dovedl Slavii ke dvěma titulům a v extralize vedl i Chomutov a Hradec Králové, je tak druhým odvolaným trenérem v aktuálním ročníku extraligy. 19. září se z Plzně pakovali Václav Baďouček s Milošem Říhou mladším, které nahradil Petr Kořínek.

Pro pětačtyřicetiletého Mlejnka nepůjde o premiérovou štaci v roli hlavního trenéra v tuzemské nejvyšší soutěži. Mezi lety 2013 až 2016 jím byl v Karlových Varech. V letech 2018 až 2020 figuroval jako asistent Miloše Říhy staršího u české reprezentace a následující dvě sezony vedl českou dvacítku.

Reklama