Hlavní obsah

A je to tady. Blümel podepsal v NHL dvouletý nováčkovský kontrakt

Očekávané se stalo skutečností. Útočník Matěj Blümel podepsal v NHL dvouletý nováčkovský kontrakt s Dallasem. Dvaadvacetiletý bronzový medailista z květnového mistrovství světa v Tampere a Helsinkách působil poslední tři sezony v extralize v mateřských Pardubicích. Uzavření smlouvy oznámil generální manažer Stars Jim Nill na klubovém webu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Český útočník Matěj Blümel (vlevo) v souboji s Kanaďanem Nicolasem Royem.

Článek

Dvaadvacetiletý útočník, jenž je synem legendárního čárového rozhodčího Petra Blümela, tak po třech extraligových sezonách vyráží za snem. Jeho roční příjem může činit až 750 tisíc dolarů, při pobytu na farmě v Texasu by ale byl nižší.

„Vybrali jsme s agentem místo, které by pro mě mohlo být nejlepší. A kde je i největší šance, splnit si sen o startu v NHL. V hlavě jsem ale nachystaný, že cesta může jít přes farmu. Podpis je jen první krok," uvedla Blümel, jenž v letech 2017 až 2019 hrál v zámoří juniorskou USHL za Waterloo. „Díky tomu se domluvím i dobře anglicky, takže nemám strach ani z řeči. Pojedu za oceán ohromně natěšený," sdělil.

Blümela v NHL draftoval v roce 2019 ve čtvrtém kole na 100. pozici Edmonton, ale kontrakt s ním neuzavřel a ztratili na něj práva. Teď si mohl účastník mistrovství světa i z loňska z Rigy vybírat z nabídek jakéhokoliv týmu NHL.

Blümel byl na nedávném šampionátu v Finsku, kde Češi dosáhli na první medaili po deseti letech, se čtyřmi brankami třetím nejlepším střelcem týmu za Davidem Pastrňákem (7) a Romanem Červenkou (5). S osmi body z 10 utkání byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem za Červenkou (17), Davidem Krejčím (12) a Pastrňákem (10).

V uplynulé sezoně si za Pardubice připsal ve 49 zápasech základní části extraligy 24 bodů za 12 gólů a stejný počet asistencí. V pěti utkáních play off nebodoval. V celé sezoně sehrál za národní týn 27 utkání a připsal si 18 bodů (9+9). V únoru byl s týmem jako náhradník na olympijských hrách v Pekingu.

V extralize má na kontě za tři sezony celkem 142 utkání a 65 bodů za 35 branek a 30 asistencí. V reprezentaci stihl za dvě sezony 43 utkání s bilancí 27 bodů (14+13). Syn bývalého mezinárodního čárového rozhodčího Petra Blümela působil v letech 2017 až 2019 v zámořské juniorské USHL v celku Waterloo Black Hawks.

Reklama

Související témata: