Hlavní obsah

A zase ten Gulaš! Lídr Plzně svedl něco, co dokázal jen Dopita. Cena Práva pro Hrachovinu

Praha

Podařilo se mu něco, co před ním svedl jen vsetínský Jiří Dopita mezi lety 1997 až 1999. Kapitán Plzně Milan Gulaš potřetí za sebou ovládl anketu Hokejista sezony pro nejlepšího hráče extraligového ročníku. Už jen jediný triumf ho tak dělí od toho, aby vyrovnal právě Dopitu, jenž je rekordmanem ve vítězstvích. Cenu udělovanou deníkem Právo pro nejlepšího brankáře předčasně ukončené sezony kvůli koronaviru pak získal gólman Liberce Dominik Hrachovina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Gulaš z Plzně potřetí za sebou vyhrál anketu Hokejista sezony.

Článek

„Individuální ohodnocení jsou strašně příjemné, pohladí po hokejové duši. Ohromně si vážím, že jsem cenu získal a hřeje mě u srdíčka, že jsem ji vyhrál potřetí za sebou," prohlásil Gulaš.

Čtyřiatřicetiletý útočník má za sebou vynikající sezonu, což se odrazilo i na čtvrtečním vyhlašování cen, které kvůli pandemii koronaviru proběhlo oproti dřívějším rokům v komornějších podmínkách.

Českobudějovický rodák posbíral v 52 zápasech základní části 76 bodů za 35 gólů a 41 asistencí a získal i ceny pro nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího střelce dlouhodobé fáze soutěže a rovněž mu patří ocenění jako nejčastěji vyhlášený hráč utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Gulaš z Plzně.

„Cítil jsem, že hráči soupeře se na mě v této sezoně už víc soustřeďovali, ale dařilo se mi proměňovat šance. Dík patří i spoluhráčům, kteří mi perfektně připravovali pozice," doplnil Gulaš.

Cenu Práva pro nejlepšího brankáře ročníku obdržel už podruhé za sebou gólman Liberce. Na loňský triumf Romana Willa navázal Dominik Hrachovina, jenž Bílé Tygry posílil v listopadu v průběhu rozjeté sezony. Výbornými výkony, kterými Severočechům dopomohl k zisku Prezidentského poháru pro vítěze základní části, si řekl o zahraniční angažmá a má namířeno do finské Tappary Tampere.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Hrachovina.

„Moc si toho vážím, zároveň je to ale pro mě velké překvapení, když jsem do extraligy přišel až v rozehrané sezoně. Získaná cena je pro mě zadostiučinění, jen je škoda, že jsme kvůli koronaviru nemohli dohrát celou sezonu," prohlásil Hrachovina.

V důsledku vládních opatření spojených se šířením nemoci covid-19 tentokrát nešlo tradiční zakončení extraligového ročníku zrealizovat za účasti diváků. Organizující agentura BPA sport marketing proto ve spolupráci s Českou televizí připravily nový formát pořadu, který byl natáčen v Síni slávy českého hokeje v Praze a rozhovory s hokejisty probíhaly přes Skype.

Nejlepším obráncem byl vyhlášen Kanaďan Brady Austin z Kladna, trenérem pak liberecký Patrik Augusta. Nejlepším nováčkem i juniorem DHL Superpoháru byl zvolen teprve sedmnáctiletý obránce Komety Stanislav Svozil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Liberecký Patrik Augusta byl vyhlášen nejlepším trenérem.

Jeho spoluhráči z Brna pak ovládli další ankety; vítězství v takzvaném Radegast indexu patří Michalu Gulašimu, Zlatou helmu Sencor za nejlepší akci získal Petr Holík. Nejlepším rozhodčím byl zvolen Robin Šír.

Nově udělovanou cenu za oddanost hokeji, vytrvalost, sportovní přístup nebo pro hráče, který si prošel těžkou životní zkouškou, získal jednadvacetiletý útočník Liberce Jiří Průžek. V srpnu loňského roku mu lékaři diagnostikovali nádor na varleti, dva měsíce po operaci se ale dokázal vrátit na led a v sezoně odehrál i 12 zápasů za Bílé Tygry.

Kvůli předčasnému ukončení sezony se logicky neudělovala cena Václava Paciny pro nejlepšího hráče play off ani Masarykův pohár pro vítěze Tipsport extraligy.

Anketa TELH Hokejista sezony 2019/20:
Hokejista sezony (vyhlašují BPA a Hráčská asociace)
Milan Gulaš (Plzeň)
Nejlepší trenér (ČTK)
Patrik Augusta (Liberec)
Nejlepší brankář (Právo)
Dominik Hrachovina (Liberec)
Nejlepší obránce (Blesk)
Brady Austin (Kladno)
Nejlepší střelec (Deník Sport)
Milan Gulaš (Plzeň)
Nejproduktivnější hráč základní části (Škoda Auto):
Milan Gulaš (Plzeň)
Nejlepší hráč utkání (Kaufland)
Milan Gulaš (Plzeň)
Nejlepší nováček (Česká televize)
Stanislav Svozil (Kometa Brno)
Zlatá helma za nejlepší akci (Sencor)
Petr Holík (Kometa Brno)
Vítěz Radegast indexu (Radegast)
Michal Gulaši (Kometa Brno)
Nejlepší junior DHL Superpoháru (Český hokej)
Stanislav Svozil (Kometa Brno)
Nejlepší rozhodčí (Český hokej)
Robin Šír
Pohár prezidenta - vítěz základní části (Tipsport):
Liberec
Vítěz 1. ligy (Chance):
České Budějovice
Cena za oddanost hokeji (O2 TV):
Jiří Průžek

Reklama

Související témata: