Hlavní obsah

ANALÝZA: Drama o top čtyřku vrcholí! Vstříc čtvrtfinále letí Kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V extralize vrcholí dramatický boj o čtvrtou příčku tabulky, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále. Vyhnout se nevyzpytatelnému předkolu, pošetřit síly a začít čtvrtfinále doma? To může být v play off naprosto klíčové. Nejlépe nakročeno k cennému čtvrtému místu má Kometa. Proč to nakonec nejspíš nevyjde Litvínovu, Liberci ani Motoru? To se dozvíte v analýze na Sport.cz.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

V klíčovém zápase pro souboj o elitní čtyřku zvítězila Kometa na ledě Litvínova 3:2.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Pojďme si nejprve rozebrat situaci v tabulce. V hokeji se sice může stát všechno, ale třetí Třinec si už přímý postup do čtvrtfinále pohlídá, naopak osmý Hradec už se do souboje s největší pravděpodobností nezapojí.

3.Třinec42198510132:10478
4.Litvínov43204316132:12571
5.Brno42186315131:11269
6.Liberec44203318141:13469
7.České Budějovice421821012116:11568
8.Hradec Králové421361013109:11461

O zbývající vstupenku do čtvrtfinále si to rozdají stále čtvrtý Litvínov, jenž už však drží jen dvoubodový náskok na Brno, které má navíc zápas k dobru. Stejně bodů nasbíral Liberec, jenže ten sehrál oproti Kometě už o dvě utkání navíc. Sedmý je Motor s jednobodovou ztrátou, ovšem na kontě má stejně duelů jako Moravané.

Foto: Ondřej Hudec

Predikce konečného pořadí základní části hokejové extraligy.

HC Verva Litvínov

Verva těžila zejména ze skvělého úvodu sezony, kdy zvítězila jedenáctkrát po sobě, a dokonce vévodila tabulce. Už tehdy jsme však v analýze predikovali postupný propad tabulkou, jelikož Litvínov pravidelně dával větší množství gólů, než by podle pokročilých dat měl, a naopak jich dostával méně než dle předpokladů.

Propad se skutečně konal, ne však nikterak drastický a Severočeši stále zuby nehty drží čtvrtou příčku. Zejména díky přínosu bratrů Kašových, Ondřej je s bilancí 18+26 třetí v kanadském bodování soutěže, i přínosu gólmanů.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínovský Ondřej Kaše na plzeňském ledě zaznamenal tři asistence.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Jestli Verva dokáže čtvrtou příčku udržet, bylo by to překvapení. Zejména kvůli obrovskému rozdílu ve výkonech na domácím a cizím ledě. Ve venkovních utkáních si v průměru vytvoří šance na 2,6 gólů, naopak jich má obdržet 3,6, což je vůbec nejhorší poměr v celé soutěži. A vzhledem k tomu, že Litvínov ze zbývajících devíti duelů hraje hned šest venku, nejsou jeho vyhlídky příliš příznivé. Na stadionech soupeřů totiž uhrál ve dvaceti utkáních jen dvacet bodů

Chemikům nenahrává ani fakt, že už jim skončilo hostování Tomáše Urbana. Jednadvacetiletý forvard Pardubic během necelých dvou měsíců za 17 duelů nasbíral průměrných šest bodů (1+5), ale přispěl především herně a patřil k nejlepším útočníkům týmu. Verva tak má dle predikcí jen 20procentní šanci na umístění do top čtyřky.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Tomáše Urbana v dresu Litvínova. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

HC Kometa Brno

Moravané naopak prožili naprosto hrůzný start do sezony. Pod vedením Jaroslava Modrého ale našli cestu ze dna a postupem se propracovávají tabulkou do horních pater. Přímý postup vybojují, zejména díky vítězství ve včerejším klíčovém souboji s Litvínovem, ve 42 procentech všech scénářů.

Ve prospěch Komety hovoří jednoznačně nejlepší forma ze všech čtyř týmů. Vždyť z posledních deseti duelů uhrála celkem 24 bodů. A i řečí pokročilých dat si vedla skvěle. V průměru 3,5 očekávaných gólů na utkání, v realitě dokonce 4. Branek inkasovala Kometa přesně podle očekávání 2,6. Lepší poměry nemají v posledních deseti duelech ani vedoucí Pardubice, které přitom ani jednou nezaváhaly.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Takhle Kristián Pospíšil rozhodl důležitý duel na ledě Litvínova.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Brno už se navíc znovu může spolehnout na zkušeného 33letého brankáře Dominika Furcha, který se vrátil po zranění. Při jeho absenci však Kometa objevila hvězdičku v podobě o patnáct let mladšího Jana Kavana.

Modrého svěřenci ovšem nyní těží zejména z produktivní ofenzivy, kterou táhnou Jakub Flek, Daniel Gazda a Kristián Pospíšil. Zejména slovenský útočník má fazónu jako hrom, statistika 9+5 z posledních jedenácti duelů hovoří za vše. A 27letý křídelník vyniká i dle systému Hockey Logic.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Kristiána Pospíšila dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Bílí Tygři Liberec

Liberci dává analytický model nejmenší šanci na top čtyřku, jen deset procent. Dlouhodobě totiž hraje nad očekávání dobře. A v posledních deseti kolech sbírá body navzdory tomu, že ho soupeři přehrávají. Bílí Tygři mají dát 2,8 gólů na utkání a 3,3 jich obdržet, realita je však naprosto opačná.

Vděčí za to produktivní čtveřici útočníků. Tomáš Filippi (19+27) se dokonce dělí o první příčku v kanadském bodování. Adam Najman, Oscar Flynn i Jakub Rychlovský už také nasbírali přes třicet bodů. A ačkoliv se před sezonou hovořilo o nejistotě na pozici gólmanů, 20letý Daniel Král se během dlouhodobé nemoci Dávida Hrenáka skvěle ujal role jedničky a úspěšností zákroků 91,91 procenta překvapil. Teď už je navíc zpátky i jeho slovenský parťák.

Severočeši se přesto s největší pravděpodobností budou muset probíjet z předkola. Aby zbořili predikce, potřebovali by větší přísun i dalších opor. Více čekají od Michala Bulíře, a zejména kapitána Michala Birnera, který ve 37 letech už nenavázal na předchozí dvě sezony, kdy nasbíral přes třicet bodů. Letos jich má na kontě jen deset.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Michala Birnera dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Banes Motor České Budějovice

Navzdory tomu, že mu v tabulce patří až sedmé místo a predikce mu před sezonou nedávaly velké naděje, je Motor stále ve hře o elitní čtyřku. A 27procentní šance, že se do ní dostane, není vůbec malá.

České Budějovice si hodně pomohly vítězstvím na ledě Vítkovic, kde jim kvůli lehčímu zranění chyběl kapitán Milan Gulaš. Osmatřicetiletý matador má stále stěžejní roli v týmu. I bez marodícího parťáka Lukáše Pecha je bodovým lídrem a dává důležité góly. Vyčnívá i podle pokročilých dat.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Milana Gulaše dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Skvěle se prezentuje i podzimní posila Jáchym Kondelík, který už je navzdory menšímu počtu duelů třetí v bodování týmu (7+20). Drobnou slabinu však mají Jihočeši v brankovišti. Dominik Hrachovina sice vychytal už pět nul, v čemž je nejlepší v extralize, ovšem má velké výkonnostní výkyvy. A s úspěšností zákroků 90,33 procent nepatří mezi nejspolehlivější jedničky.

Motor doplácí také na tragická prodloužení i nájezdy. Z osmi prodloužení vyhrál pouze dvě. Z dalších čtyř duelů, které došly až do dovednostní soutěže, nevyhrál ani jeden! Kdyby si teď České Budějovice v tabulce hýčkaly ještě o pár bodíků navíc, hned by měly šanci na čtvrtfinále ještě mnohem větší.

Reklama