Hlavní obsah

ANALÝZA: Kladno je poslední, má ale (zatím) jednoho z nejlepších obránců extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno zatím potvrzuje roli otloukánka a uzavírá tabulku hokejové extraligy. I v jeho týmu ale nalezneme hráče s nadstandardní výkonností. Dvacetiletý obránce Jiří Ticháček zatím podává skvělé výkony. Vede produktivitu Středočechů a patří mezi nejlepší ofenzivní beky celé soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Ticháček je s šesti body zatím nejproduktivnějším hráčem Kladna v letošní sezoně

Článek

Kanadské body stříbrného medailisty z mistrovství světa juniorů stoupají úměrně s jeho rostoucí rolí v týmu. Nejvíce minut dostává Ticháček na ledě s ryze defenzivním Chrisem Martenetem a tahle spolupráce funguje zdaleka nejlépe. S Američanem po boku je Ticháček nejproduktivnější a vytvoří si 0,42 očekávaného gólu v přepočtu na 60 minut.

Zatím nejdůležitějším tahem kladenských koučů ale byla sázka na Ticháčka v přesilových hrách. Loni je prakticky nehrál. Odehrál v nich v celé sezoně jen 18 minut, protože na první přesilovce dostával prostor výhradně Jake Dotchin a o další minuty se dělili Ondřej Slováček s Oskarsem Cibulskisem (ten už v týmu není).

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Sparta 1:6 (45. Ticháček)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ticháček na přesilovkách letos doslova září, ze svých šesti bodů v početní výhodě posbíral čtyři (2+2) a v přepočtu na 60 minut hry zaznamenává 17,3 bodu, což je zatím suverénně nejvyšší číslo ze všech obránců, nejblíž je mu Jérémie Blain z Hradce Králové (14,0). „Snažil jsem se na přesilovky dostat. Je to velká zodpovědnost a snažím se s ní naložit co nejlépe,“ řekl Sportu.cz už po zápase s Brnem, ve kterém právě v početní výhodě skóroval.

Na kladenské přesilovky má podle Ticháčka výrazný vliv také Jakub Voráček, který přijal funkci mentora před utkáním se Spartou. Rytíři jsou zatím v početních výhodách 6. nejlepší (20,8 % využití). „Přesilovky má na starosti Kuba Voráček. Má k tomu co říct, jeho rady jsou skvělý,“ netají Ticháček.

Foto: Sport.cz

Projekce Jiřího Ticháčka

On sám mimo jiné patří zatím také k nejlepším extraligovým bekům s kotoučem na holi. V přechodu z obranného do útočného pásma je nejlepším kladenským obráncem, stejně tak v kontrolovaných vstupech do útočného pásma, kterých zaznamená 4,5 za 60 minut hry a je v tom lepší než 93 procent extraligových obránců. V kladenské obraně se mu dokáže přiblížit jen Ondřej Slováček s 3,7 vstupy za 60 minut.

Stříbrný medailista z dvacítek Ticháček také velmi dobře tvoří šance pro své spoluhráče. Při hře pět na pět jich připraví pro spoluhráče rovných 5, což jej řadí mezi nejlepších třicítku beků v tomto ukazateli. „S pukem jsem trochu sebevědomější. Víc si dovolím,“ přiznal.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Kladno 3:1 (33. Ticháček)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Nejvíc odskočený od ostatních kladenských obránců je Ticháček při vlivu na tým. S ním na ledě si Kladno vytvoří 56,8 procent očekávaných gólů pro a proti. Rytíři jsou tedy dominantnějším týmem, pokud je Ticháček na ledě. Ostatní beci se pohybují v záporných číslech, tedy pod 50 procenty. Výjimkou je ještě Martenet, který je na 50,5 procentech. Těží ale z toho, že je v obranném páru právě s Ticháčkem.

Projekce hráče

Údaje v kartě projekce hráče vycházejí z rozboru analytických dat systému Hockey Logic a jsou uvedeny v percentilech. V pravém horním rohu pak je celkový percentil, který uvádí, jak si hráč vede oproti zbylým extraligovým hokejistům hrajícím na jeho pozici. Všechna data v kartě jsou uvedena při hře pět na pět.

Související témata: