Hlavní obsah

ANALÝZA: Litvínov bez Jakse? Citelná ztráta hlavně směrem dopředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Litvínova po devíti letech vyhráli sérii v play off. Skalpem Plzně v předkole ale ani zdaleka končit nechtějí. Ve čtvrtfinále jim stojí v cestě brněnská Kometa, která je v sérii mírným favoritem. I kvůli absenci klíčového beka Vervy Janise Jakse, který za faul na plzeňského kapitána Jana Schleisse v posledním duelu vyfasoval od šéfa disciplinárky Viktora Ujčíka přísný, čtyřzápasový trest.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Janis Jaks bude Litvínovu chybět čtyři zápasy kvůli faulu na plzeňského Jana SchleisseVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Proti rozhodnutí se lotyšský obránce odvolal, nicméně bez úspěchu. „Musel jsem se proti trestu ohradit. Připadal mi nepřiměřený, zvláště s ohledem na nedávný incident, kdy byl proti mně spáchán podobný faul, ale daný hráč soupeře dostal pouze třízápasový trest,“ připomněl Jaks pro klubový web zákrok plzeňského Lva ve druhém utkání předkola.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Ostrý faul plzeňského Lva na Jakse ve druhém utkání předkolaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Ztráta bronzového medailisty z posledního světového šampionátu je pro Severočechy hodně citelná. Hlavně směrem dopředu. Jaks patří k elitním bekům na přesilové hry, v nichž nasbíral 22 ze svých 30 kanadských bodů v této sezoně. Celkově má na kontě čtyři trefy a šestadvacet asistencí.

V početní výhodě je nejvytěžovanějším litvínovským bekem, jeho pozici pravděpodobně převezme Marek Baránek, kterému se v přesilovkách také celkem daří. Jaks je platný i při hře pět na pět, celkově společně s krajanem Kristapsem Zilem stráví na ledě z obránců nejvíce času z celého týmu. Nechodí pouze na oslabení.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Janise Jakse, hodnoty jsou uvedeny v percentilu

Osmadvacetiletý rodák z Rigy je dle analytických dat Hockey Logic nejlepším litvínovským bekem i při hře pět na pět, kde patří k extraligovému nadprůměru v útočné i přechodové části. Nedostatky má pouze v defenzivě.

Problém pro Vervu spočívá v tom, že nemá úplně široký kádr a každá absence je pro tým trenéra Karla Mlejnka dost znát. „Samozřejmě je to velká ztráta. Ale věřím, že hráči, kteří ho zastoupí, ho v daný moment plnohodnotně nahradí,“ doufá kouč.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lotyšský obránce Janis Jaks (uprostřed) bude Litvínovu chybět čtyři zápasy

Vyjma Jakse a Patrika Demela však Severočeši dle pokročilých statistik mají spíše průměrné extraligové beky. V tomto ohledu bude při trestu pro lotyšského obránce jasná výhoda na straně Komety, v jejímž dresu září Daniel Gazda, Jan Ščotka nebo Marek Ďaloga.

Litvínov ale rozhodně není bez šance. Zejména díky síle na domácím kluzišti a úderné ofenzivě. Bude znovu spoléhat na souhru bratrů Davida a Ondřeje Kašových, navzdory tomu, že druhý jmenovaný v předkole nebodoval, nebo na trefy produktivního Brita Liama Kirka. Od téhle série se rozhodně dá čekat velké drama.

Reklama