Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Absolutní tragédie Kladna. Extraliga se současnou baráží chrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro všechny Kladeňáky musí být v tuhle chvíli strašně těžké sledovat pád hokejových Rytířů. Jak to v závěru loňského roku po osmigólové výhře v Liberci a bodu s Kometou vypadalo nadějně, že by se Kladno na úkor Mladé Boleslavi mohlo vyhnout baráži, tak teď je všechno úplně jinak.

Foto: David Taneček, Sport.cz

Trápení kladenských hokejistů nemá konce.

Článek

43. kolo: Sparta - Kladno

V lednu to v podání Rytířů byla absolutní tragédie. Jedenáct zápasů, jedenáct proher. A zlepšení nepřichází ani v únoru, další dvě porážky. V tuhle chvíli je zřejmé, že Kladno opět míří do baráže, a už teď se na ni asi začne připravovat.

Tak se pojďme podívat na to, kdo by mohl být jeho potenciálním soupeřem z Chance ligy. Samozřejmě se nabízí o patnáct bodů vedoucí Poruba, která vypadá velmi dobře a má dobře poskládaný tým. Je to jasný favorit prvoligového play off, jen je otázka, jestli je právě tahle sezona tou, v níž by chtěla Poruba postupovat.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. Rytíři Kladno 5:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Trenér Rytířů Otakar Vejvoda si už byl minulý týden Porubu obhlédnout v Kravařích, kde hrála proti Vsetínu. Právě v kravařském azylu strávila Poruba takřka celou sezonu, když její domácí hala procházela rekonstrukcí. Teď už je ale hotovo, v půlce února se Poruba vrátí domů, což může být pro play off a případně i baráž velká vzpruha.

Poruba má hokejovou historii i majitele, který chce hokej dělat dlouhodobě, což je důležité. Jinou věcí ale je, jestli mají tak silnou skladbu hráčského kádru, aby po náročném play off ještě dokázali hrát proti extraligovému soupeři v baráži. Hráčský kádr má Poruba dost úzký a každé zranění může mít fatální dopad na případnou baráž.

V Chance lize najdeme i pět klubů, které si v minulosti už extraligu zahrály. Všechny ale mají dost svých vlastních problémů. Ve Slavii se to úplně rozpadlo a bojuje o udržení, nováček ze Znojma je poslední a taky se snaží za každou cenu zachránit. Jihlava zase zatím nemá hotový stadion, aby mohla hrát extraligu. Zbývají dva celky z Valašska. Zlín se pere sám se sebou, Vsetín je sice stabilizovaný klub, ale v tuhle chvíli nemá tak dobrý kádr, aby mohl na extraligu pomýšlet.

Jak sleduju naše nejvyšší soutěže, tak vnímám, jak se za poslední roky strašně rozevírají nůžky mezi kvalitou v extralize a první lize. Je to tak markantní rozdíl, že Poruba je vlastně jediným týmem, který by se mohl alespoň pokusit o atak Kladna.

Pořád si ale stojím za tím, že by byla daleko spravedlivější široká baráž – tedy dva seshora a dva zespoda. Sám jsem zápasy o postup do extraligy během své kariéry hrál, takže vím, jak moc je to těžké. Uspějete v první lize, jste dobití a ještě jdete na kvalitativně lepšího soupeře. Znovu musíte napnout všechny síly, abyste postoupili.

Extraliga se současným systémem chrání, že pokud do ní chce někdo postoupit, musí jít o tým s historií, kvalitní mládeží a dlouhodobě se prezentující dobrým hokejem. Tak, aby mohl poslednímu týmu nejvyšší soutěže konkurovat. Dává to logiku, nebudu říkat, že ne. Asi nikdo totiž nechce rychlé obměny, jako se to stalo nám v Ústí nad Labem, kdy jsme po jedné sezoně zase z extraligy spadli. A klub se pak i po finanční stránce dlouho dával dohromady, aby nějak dál fungoval.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec