Hlavní obsah

Bitky, kontroverze, létající láhve i rýpnutí do hradeckého dopingu. Derby bývá chaos, ví Klíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny východočeského derby nevídaný klid, ta třetí ale nabídla úplně všechno. A hlavně pořádnou dávku emocí. Souboj Pardubic s Hradcem Králové v rámci 48. extraligového kola nakonec skončil vítězstvím domácích 3:2 v prodloužení. Dynamo tak porazilo svého rivala i počtvrté v sezoně, výhra se však nerodila vůbec lehce. Zejména kvůli výkonu brankáře Lukáše Paříka nebo dravosti navrátilce Kevina Klímy.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, faul hostujícího Jergla na KošťálkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

48. kolo Pardubice - Hradec Králové

Už před utkáním se oba fanouškovské tábory počastovaly několika ostřejšími pozdravy, v první části si pak pardubický kotel pomocí chorea rýpnul do dopingové kauzy hradeckého soka.

„Tři ze tří? Vážně se chlubíte stříbrem? Hradecilin, speciální přípravek pro play off,“ stálo na velké plachtě. „Ani jsem to nezaznamenal,“ prohlásil jen Kevin Klíma, jeden ze tří pozitivně testovaných hříšníků, jenž se vrátil do zápasů po desetiměsíčním trestu teprve minulý týden.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, Kevin Klíma odpověděl na pardubické choreo gólemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A 26letého útočníka byl plný led. „Osm měsíců jsem nehrál. Jsem čerstvý, můžu do toho vlétnout,“ líčil. Jen pár minut po pardubickém choreu otevřel z dorážky skóre a zaznamenal první trefu po návratu. Ve třetí části pak důrazně mstil ostrý zákrok Hájka kolenem na hradeckou hvězdu Okuliara. „Jsme tým, všichni se za spoluhráče postavíme,“ podotkl Klíma.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, faul pardubického Hájka na Okuliara a následná bitkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Okuliara následně tvrdě sestřelil i Čerešňák a právě slovenský útočník využil přesilovku a ve 47. minutě skóroval na 2:1.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, faul pardubického Čerešňáka na Okuliara, ten ho následně potrestal gólemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Emoce rozvířil o chviličku později také hradecký forvard Evan Jasper, jenž přepadl přes brankáře Willa, který ho však poté přidržel. Jaspera si vzal do parády David Musil, kterého následně vyzval k pěstní potyčce Jordan Perret. Úspěšnější byl ovšem domácí bek.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, bitka hostujícího Perreta s D. MusilemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Kaňkou na vyhroceném derby byla z hlediště letící plastová láhev během hry, při bitce jich pak přilétlo ještě několik dalších. „To je samozřejmě škoda. Dobře, že to nikoho netrefilo. Není to šťastné, ale prostě to tak je a nic moc s tím neuděláme,“ mínil pardubický kapitán Lukáš Sedlák. „Je to derby, bývá to pořádný chaos,“ uvědomoval si i Klíma.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové, neuznaný gól domácího VályVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Vyprodaná aréna hnala Dynamo za vyrovnáním. Gól Ondřeje Vály osm minut před koncem ještě k nevoli tribun nebyl uznán. Zohornu sice natlačil do brankoviště právě Klíma, jenže pardubický forvard, mírně přidržen brankářem Paříkem, nejevil zájem opustit inkriminovaný prostor. „Kdyby ukázal trochu snahy, aby se dostal z brankoviště, tak by rozhodčí gól uznali. Ale snaha tam nebyla, to byl hlavní důvod,“ myslel si Pařík.

Lídrovi tabulky nevyšla ani trenérská výzva, ale Dynamo se dočkalo trefy na 2:2 v přesilovce tři minuty a půl minuty před koncem, když do prázdné branky zakončoval Pánik. A v prodloužení byl bez šance i proti Sedlákovi, kterého skvěle našel Hyka. „Udělal to výborně. A my jsme si bohužel hráče nerozebrali dobře,“ litoval Pařík.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice – Hradec Králové 3:2 pp (62. Sedlák)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Jinak však 22letý brankář exceloval. Po trejdu z Liberce si vychytal roli hradecké jedničky. Přitom na podzim chytal v první lize za Litoměřice. „Jsem rád, že jsem se takhle posunul a můžu hrát v extralize,“ pochvaloval si.

Že Mountfield vybojoval ze zápasu, v němž téměř celou dobu vedl, jen bod, hosty samozřejmě mrzelo. Ale vědí, že na takovém výkonu můžou stavět. A tak si vyhrocené derby pochvaloval i hradecký asistent Peter Frühauf. „Tyhle derby zápasy jsem miloval. Teď jsem si to náramně užíval, o tomhle je hokej. Duel měl úplně všechno. Atmosféru, emoce, zákroky na hraně i za hranou pravidel, ale to k tomu patří,“ usmál se bývalý slovenský obránce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.