Hlavní obsah

Čechmánek se připravuje na roli obchodníka s vínem

Jirka G. NovákSport.cz

Roman Čechmánek se nedávno nechal slyšet, že po aktuální sezóně hodlá ukončit svou bohatou hokejovou kariéru. Sedmatřicetiletý brankář, který s českou reprezentací zažil vítězství na olympijských hrách v Naganu i tři tituly mistrů světa, už má zdá se o svém dalším povolání jasno. V pondělí totiž se svým společníkem otevřel v centru Prahy luxusní vinotéku.

Foto: www.wineshome.cz

Roman Čehmánek jako vinař

Článek

"Vínu se věnuji už něco přes deset let a můj společník Rostislav Černík za mnou na jaře přišel s tím, že bysme mohli zkusit otevřít vinotéku. Bral jsem to jako dobrý nápad," vysvětlil Roman Čechmánek svou novou obchodní činnost. "Do budoucna by se to mělo stát tím, kde budu trávit hodně času," potvrdil, že nedávné úvahy o konci hokejové kariéry myslel vážně.

Ve svém sklípku má zajímavé kousky

Co se týče vína, nepokládá se za buhvíjakého znalce, ale svému koníčku se věnuje už několik let, takže ví, co obnáší. "Nebyl to pro mne krok do neznáma. Můj bývalý brankář ze Vsetína Ivo Pešat má vinotéku ve Zlíně, s ním jsem spoustu věcí konzultoval a společně jsme procestovali i řadu míst po světě. Už před lety jsem nakupoval vína ve Francii ještě v sudech a nechával je dozrát. Mám svůj sklípek, který už je zaplněný docela zajímavými kousky," rozpovídal se.

V Bílkově ulici na Starém Městě novinářům a hostům společně se svými partnery představili 600 metrů čtverečních prostor zaplněných lahvemi vína z celého světa, uzavřený klub pro milovníky doutníků, nebo špičkové vybavení profesionální kuchyně. "Chceme našim zákazníkům dopřát co nejvyšší servis a dodat jim veškerý komfort na jednom místě. Kvalitní vína, doutníky, občerstvení...," chlubil se vinotékou s názvem Wines Home.

"Lidé, kteří se o to budou starat, budou proškolení sommeliéři a mohou zákazníkům podat veškeré potřebné informace," pokračoval ve výkladu brankář ověnčený řadou  úspěchů v národním týmu. Podle všeho velmi náročný koníček mu starosti nedělá. "Ani jeden z nás se nedíval na finance. My jsme opravdu chtěli dát lidem něco nového a pěkného. Co jim bude dělat radost a budou tam spokojeni," tvrdil přesvědčivě.

Pivem nepohrdne

Ačkoliv je obklopen víny světových značek, brání se označení, že by byl výhradně jen vinařem a zanevřel by na národní mok pivo. "Nejsem vyloženě vinař ani pivař, spíš tak napůl," usmívá se. "Jsou dny, kdy piju třeba jenom pivo a pak zase dny, kdy jej úplně vynechám a dám přednost jen vínu. Převážně piju spíš červená a vybírám si. Podle atmosféry, nebo toho, jaké se podává jídlo. Favoritem je samozřejmě Francie - výborné jsou starší ročníky z Bordeaux či mladší ročníky z Burgundska," doporučuje Čechmánek.

Reklama

Související témata: