Hlavní obsah

České Budějovice vyhrály na ledě mistra a udržely se v čele

TŘINEC

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli v 16. kole extraligy na ledě úřadujícího mistra v Třinci 6:3 a uhájili vedení v tabulce. Oceláři měli sice výtečný nástup a už po 88 sekundách vedli, ale hosté pak čtyřmi góly vývoj zcela zvrátili. Jihočeši tak odčinili domácí prohru s Litvínovem a z posledních devíti zápasů osmkrát vyhráli.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jiří Polanský z Třince (vlevo) vede kotouč před bránícím Františkem Ptáčkem z Českých Budějovic.

Článek

Třinec letos doslova stíhá přízrak domácího prostředí. I proti Českým Budějovicím sehráli Oceláři ve Werk Aréně duel jako řadu předchozích: výborný nástup, vedení, nevyužité šance a obrat. Už ve druhé minutě po parádním průniku Hrni dokončil akci gólovou střelou Zíb, ale z další převahy už domácí nic nevytěžili.

Úvodní převaha soupeře s hosty neotřásla, Jihočeši naopak potvrdili, že jejich forma i přes prohru s Litvínovem neutrpěla. Vyrovnal v 15. minutě Gulaš, který při signalizované výhodě ještě stihl Hamerlíka obelstít bekhendovým blafákem. O tři minuty později hosté ujeli v oslabení a Květoň nechytatelným švihem pod horní tyčku otočil skóre.

Plány Ocelářů na zvrat dostaly vážnou trhlinu hned po 23 sekundách druhé části. Domácí po průniku Kotalíka nepokryli Kašpaříka, jenž postavení nejproduktivnějšího hráče Mounfieldu potvrdil důležitým třetím gólem svého týmu.

Domácí pak přestáli půlminutové oslabení ve třech proti pěti a Polanský je vzápětí mohl přiblížit na kontakt, ale s jeho kličkou si bravurně poradil gólman Kovář. Hosté si v předbrankovém prostoru počínali daleko důrazněji a dokumentoval to i čtvrtý gól, který dal po dalším brejku a souboji na brankovišti přesnou dorážkou Červený.

Už v Liberci mistra táhla čtvrtá lajna mladíků a prosadila se i dnes: po vyhraném vhazování v útočném pásmu na Ruferovu přihrávku rychle zareagoval Orsava a snížil na 2:4.

Do třetí části však hosté vpadli ještě bleskověji než do druhé a Šimánek už po deseti sekundách nachytal příklepem ze středního pásma Hamerlíka, který ihned přepustil místo Vojtkovi. Ten tým podržel hlavně při šanci Kotalíka, domácí toho ale využili už jen ke korekci skóre Ostřížkovou zásluhou.

I přesto, že už tři minuty před koncem zkoušeli power play, třetí domácí prohru v řadě šampioni neodvrátili a triumf hostů naopak ranou do prázdné klece podtrhl Mikuš.

16. kolo hokejové extraligy:
HC Oceláři Třinec - HC Mountfield České Budějovice 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Zíb (Polanský), 38. Orsava (Rufer, Ostřížek), 50. Ostřížek (Davison) - 15. Gulaš (Mikuš), 18. L. Květoň (Kolarz), 21. Kašpařík (Kotalík), 33. Červený (Martynek), 41. Šimánek (Kašpařík), 60. Mikuš. Rozhodčí: Blecha, Polák - Bryška, Novák. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4104.
Třinec: Hamerlík (41. Vojtek) - Hrabal, Zíb, Lojek, Hudec (22. Cartelli), Richter, Davison - D. Květoň, Bonk, Klimenta - Kohn, Peterek, Adamský - Hrňa, Polanský, McGregor (41. Marosz) - Orsava, Ostřížek, Rufer. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Podlešák - L. Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Reklama

Související témata: