Hlavní obsah

Deset měsíců za doping. Zavinění hráče bylo lehké, konstatoval soud k hradeckému McCormackovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes devět měsíců se rozplétá dopingová kauza hradeckých hokejistů. První trest si vyslechl Kanaďan Graeme McCormack. Deset měsíců trestu za užití kontaminovaného přípravku Mesomorph V4, který podle etikety neobsahoval žádnou zakázanou látku. Proto Národní rozhodčí soud konstatoval, že zavinění hráče patří do kategorie lehkého zavinění.

Foto: Profimedia.cz

Hradecký obránce Graeme McCormack obdržel desetiměsíční trest za doping

Článek

Mesomorph4 je běžně užívaný výživový doplněk. Ve svém složení na etiketě neobsahuje žádnou zakázanou látku. Přesto na začátku dubna hned trojice hradeckých hokejistů neprošla dopingovým testem. V těle jim byly nalezeny tři zakázané látky, a to 1,5-dimethylexylamine, heptaminol a oxilofrine.

„Ukázalo se, že šarže výrobku, kterou Graeme jednorázově užil, byla kontaminovaná. To znamená, že tahle konkrétní šarže obsahovala látky, které nebyly uvedeny na obalu a výrobek je tak neměl obsahovat,“ uvedl právní zástupce hradeckých hokejistů Jan Štovíček.

Hluboce toho lituji, ale upřímně nevím, co jsem měl dělat víc.
Graeme McCormack, obránce Mountfieldu HK

Pro tyto případy stanoví sportovní soud rozmezí trestu od nuly až po 12 měsíců. Z pohledu Hradce Králové se tak jedná o přísnější sazbu. Trest navíc běží už ode dne odebrání vzorku, tedy od 9. dubna. Na začátku února se tak McCormack může zapojit do zápasů. S týmem už trénuje. I toto předpisy umožňují.

„Byly to měsíce nejistoty. Nikdy bych úmyslně nezvýšil svůj výkon. Dělám si průzkum, co mohu užívat, a co ne. Konzultoval jsem to i s klubovým lékařem. Hluboce toho lituji, ale upřímně nevím, co víc jsem měl udělat. I lékař mě ujistil, že je přípravek v pořádku,“ uvedl na páteční mimořádné tiskové konferenci McCormack.

Hráči budou žádat odškodné

Kevin Klíma a Martin Štohanzl, tedy dva zbylí hráči, kteří neprošli dopingovou kontrolou, by měli oficiální rozhodnutí obdržet v rámci několika příštích dnů, maximálně týdne. Na rozdíl od McCormacka jsou do té doby stále postaveni mimo tým a trénují tak individuálně. Dá se u nich ale očekávat podobný trest. Šťovíček prozradil, že hráči budou po výrobci přípravku chtít finanční náhradu. Od chvíle, kdy jim Hradec po zprávě z Antidopingového výboru pozastavil činnost, totiž nepobírali žádnou mzdu.

„Je to pochybení výrobce. Z mého pohledu za to má odpovědnost,“ konstatoval právní zástupce hráčů.

Antidopingový výbor se už ve čtvrtek prostřednictvím svého šéfa Martina Čížka pro Sport.cz vyjádřil, že mu trest nepřijde dostatečný a zvažuje odvolání. Argumentoval mimo jiné tím, že by sportovní soud měl přihlédnout k tomu, v jaké fázi sezony (semifinále play off) hráči dopingovým testem neprošli.

Podle Šťovíčka ale není pro odvolání důvod. „Tohle je nepochybně případ kontaminovaného produktu. Výrazněji vyššího trestu ani nelze dosáhnout. Čížkovy důvody nejsou právní. Je třeba považovat míru zavinění hráče,“ argumentoval.

Antidopingový výbor navíc podle Šťovíčkova vyjádření nepožádal o odkladný účinek. Pokud by tak učinil, hrozilo provinivším, že nebudou moci hrát až do rozuzlení případu.

Jednat bude disciplinární komise

„Jsem rád, že je těch osm těžkých měsíců za námi. Stály dost času i nervů,“ oddechl si generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček. „Jestliže hráči užili něco kontaminovaného, nesou na tom dle pravidel vinu. Normální člověk ale musí pochopit, že tomu nemohli nijak předejít. Trest mi připadá zbytečně velký,“ dodal šéf hradeckého klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma (vlevo) a Marek Zachar oslavují gól.

Dopingová kauza každopádně měla na Mountfield negativní vliv. „Tímhle výsledkem doufám, že se tomu už nebudeme muset věnovat. Osm měsíců si nepřeju nic jiného,“ dodal.

Padla ale Kmoníček přesto nemá. Nad hradeckým případem ještě bude muset vynést verdikt disciplinární komise. Ta tak učiní až ve chvíli, kdy bude rozsudek pravomocný. Antidopingový výbor má přitom na odvolání 21 dnů. Hradecký šéf nechtěl zmínit, jakou výši trestu očekává. Vzhledem k rozhodnutí soudu by se ale mělo jednat nanejvýš o pokutu a ta by měla být do výše maximálně půl milionu korun.

Reklama