Hlavní obsah

První trest za doping v Hradci je znám. Šéf antidopingového výboru ale zvažuje odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopingová kauza hradeckých hokejistů zná první rozsudek. Podle zjištění Sport.cz dostal Kanaďan Graeme McCormack zákaz činnosti na deset měsíců, který vyprší v únoru. U dalších dvou hráčů (Kevin Klíma a Martin Štohanzl) ještě není výsledek znám, ale dá se očekávat podobný trest. Šéf antidopingového výboru Martin Čížek pro Sport.cz uvedl, že zvažuje odvolání, protože mu trest nepřijde dostatečný.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kevin Klíma z Hradce Králové na starším snímku

Článek

Ta kauza se táhne od loňského semifinále extraligy, kdy po čtvrtém duelu Hradce Králové s Vítkovicemi trio zmíněných hráčů neprošlo dopingovou kontrolou. Hokejisté se hájili, že žádnou zakázanou látku vědomě nevzali, což zřejmě vzal v potaz i Národní rozhodčí soud pro sport. McCormack dostal trest zákazu činnosti ve výši 10 měsíců, který ale běží od 9. dubna, kdy byl test proveden. Tudíž už zanedlouho skončí.

Výši trestu pro Sport.cz potvrdil ředitel antidopingového výboru Martin Čížek s tím, že rozsudek dostal orgán ve čtvrtek.

Že o dalších dvou hráčích ještě není rozhodnuto, má logické vysvětlení, neboť o každém z tria rozhoduje samostatný rozhodčí senát. Nicméně vzhledem k tomu, že jde o identické případy, tak by měly být i identické rozsudky. Známé budou zřejmě během týdne.

„Jsem spokojený. Je to případ kontaminovaného produktu, protože ve výživovém preparátu bylo něco, co tam být nemělo. Na tyto případy je rozsáhla judikatura, jaký trest by měl sportovec dostat. Tady je na vrchní hranici,“ uvedl pro Sport.cz advokát Jan Šťovíček, který hradecké hráče zastupoval.

Konkrétněji mluvit nechtěl, protože na pátek hradecký klub chystá tiskovou konferenci. Podle deníku Sport byla problematická látka DMAA, kterou výrobce neuvedl na obalu.

Antidopingový úřad má nyní 21 dnů na odvolání a podle Martina Čížka k tomu zřejmě dojde, protože výše trestu mu nepřijde adekvátní. „Velmi pravděpodobně se odvoláme i vzhledem k tomu, o jakou soutěž se jedná a v jaké fázi soutěže k tomu došlo.“

Nyní by ještě měl dostat trest samotný klub od disciplinární komise extraligy. Vzhledem k tomu, jak případ momentálně vyhodnotili soudci - nevědomý doping -, se obecně očekává peněžitá pokuta. „Jde zatím o prvoinstanční rozsudek, který není pravomocný. Disciplinární komise musí počkat na to, zda se nějaká ze stran odvolá a zda případně využije odkladného účinku,“ uvedl pro Sport.cz šéf extraligy Martin Loukota.

„Pozitivní nález trojice hráčů Mountfield HK od samého počátku chápu jako velice závažný a věřím, že takto k němu bude přistupovat i Disciplinární komise extraligy ledního hokeje. Ve chvíli, kdy řídící orgán soutěže obdrží pravomocné rozhodnutí o porušení antidopingových pravidel ve všech třech případech, zasedne Disciplinární komise v plném složení a rozhodne o udělení přiměřené sankci klubu. Určitě se bude brát v potaz míra zavinění hráčů i klubu,“ dodal ředitel nevyšší soutěže.

Pokud by tuzemský antidopingový výbor požádal o zmíněný odkladný účinek a odvolací senát mu vyhověl, hokejistům se až do rozuzlení případu v odvolacím řízení znovu zakáže hrát.

Reklama