Hlavní obsah

Dlouhá noc, nekonečný příběh. V Hradci se psala historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takové utkání Česko ještě nezažilo. Šesté semifinále hokejové extraligy mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi se zapsalo do historie. Duel šel totiž za stavu 1:1 do prodloužení, které se v play off od pátého duelu hraje do té chvíle, než padne gól. A toho se už dost vyčerpaní hráči i diváci dočkali až v čase 138:51, kdy rozhodl v oslabení z brejku hostující kapitán Dominik Lakatoš. Hrubého času se duel hrál přes neuvěřitelných šest hodin, skončil až čtyřicet minut před půlnocí.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Petr Fridrich z Vítkovic, Michael Gaspar z Hradce Králové, Graeme McCormack z Hradce Králové a Petr Chlán z Vítkovic v názorové výměně u mantinelu.

Článek

Hotovo přitom mohlo být „už" před desátou, kdy ve 105. minutě dorážející Bukarts rozjásal vítkovické fanoušky. Jenže rozhodčí na videu odhalili zásah vysokou holí, a tak po rozpažení vypukl jásot na hradeckém stadionu, jako kdyby Východočeši dali gól.

Ale toho se domácí nedočkali. A tak nebylo divu, že desítky diváků, převážně s dětmi, se už raději odebraly do svých domovů. Polonazí fanatici v hradeckém kotli stále udržovali nadprůměrnou atmosféru, ale rozhodně už ne tak bouřlivou jako při šedesátiminutové základní hrací době.

Kouzelný moment ovšem nastal ve 133. minutě, když se defacto hrál už třetí duel v řadě a diváci našli energii na vytvoření mexické vlny. Obdiv si zaslouží i vítkovičtí příznivci. Ačkoliv jim poslední vlak do Ostravy odjel už před půl jedenáctou, drtivá většina zůstala na stadionu a dál podporovala svůj tým.

Náladu se snažil zvednout i místní DJ, který do reproduktorů pouštěl symbolické pecky jako Dlouhá noc od Heleny Vondráčkové nebo ústřední skladbu z kultovního filmu Nekonečný příběh. Ano, chvílemi opravdu vypadalo, že ze zimáku diváci vyrazí rovnou na ranní šichtu do práce a novináři budou mít problém stihnout páteční duel druhé série o dvacet kilometrů jižněji v Pardubicích.

Nejtěžší dřinu ovšem prožívali samotní aktéři utkání. Úroveň duelu pochopitelně opadala, hráči se stále snažili najít v nádrži zbytky sil, ale už jim to šlo hodně těžko. Není divu, že na hokejisty přišel při nekonečném zápasu i hlad, a tak na hradecké střídačce nechyběl třeba banán.

„Klasika. Dali jsme si nějaké ovoce a cukry. To bylo to nejmenší, co jsme řešili," popisoval domácí kapitán Radek Smoleňák. „Co já jsem toho vypil a snědl... Padla spousta coca col, energeťáků, ale to prostě bylo potřeba. Teď to hlavně zapít hodně vodou, protože jsme toho dost vypotili," usmíval se hrdina na druhé straně Aleš Stezka, jenž podržel Rideru neskutečnými 80 zákroky.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Vítkovic Miloš Holaň uděluje pokyny svěřencům.

Při historickém střetnutí šla chvílemi stranou i rivalita, vítkovičtí kustodi po druhém prodloužení poptávali u domácích kolegů Alpu. Potyčky na ledě také postupem času také ubývaly. Zkrátka na ně už nebylo kde brát.

„Vyčerpávající utkání. Obě dvě mužstva si zaslouží velký kredit, že vydržela takovou dobu hrát nadoraz," oceňoval trenér Ridery Miloš Holaň. „Tady už jsme my trenéři jen museli udržet hráčům pozitivní myšlení, už to nebylo o taktice," dodal spokojený kouč. Jeho svěřenci těsně před koncem čtvrtého prodloužení potrestali v hradecké přesilovce chybu Filipa Pavlíka, jenž pokazil přihrávku v útočném pásmu.

„Hokej je týmový sport. Chyby se stávají a jedno, kdo chybu udělal. Prohráli jsme jako tým. Teď musíme ukázat charakter a vytěsnit takovou porážku z hlavy," hodnotil trenér Mountfieldu Tomáš Martinec. Vítkovice díky vítězství v nejdelším zápase budou útočit na další zápis do historie hned v sobotu, kdy jako první tým v play off české extraligy mohou otočit sérii ze stavu 0:3.

Reklama