Hlavní obsah

Duda prožil povedený večer se čtyřmi kanadskými body

Plzeňský útočník Radek Duda zažil v utkání s Litvínovem povedený večer, když se na výhře 4:2 podílel vítěznou brankou a třemi asistencemi. Při absencích zraněných Václava Pletky s Ondřejem Kratěnou a nemocného Tomáše Sýkory naskakoval během utkání ve dvou útocích a na ledě strávil 24 minut.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu, vpravo je útočník Radek Duda.

Článek

"Trenéři mi kvůli zranění našich klíčových útočníků dali důvěru ve dvou lajnách a vyhovovalo mi to. Vlastně jsme nastoupili s takovým béčkem. Když to tak řeknu, hrál kdo měl ruce a nohy. Já jsem měl zahřáté motory a vždycky jsem našel cestu na střídačku, takže jsem to asi zvládnul," prohlásil směrem ke svému velkému hernímu vytížení po vyhraném utkání dobře naladěný Duda.

I díky pátečnímu příspěvku je Duda s patnácti brankami a jedenadvaceti asistencemi nejproduktivnějším hráčem úřadujícího mistra. "Pár gólů nám tam napadalo a já jsem byl u toho. Přitom v předchozích utkáních jsem měl šance a i něco připravil, ale nevyšlo to. Takové zápasy někdy bývají," konstatoval nedávno pětatřicetiletý bývalý český reprezentant.

Svojí vítěznou trefu ze 30. minuty oslavil zvláštním tanečkem. "V české lize to upadá. Nechci se nikoho dotknout, ale kdo umí bruslit, tak hraje. Tomáš (Vlasák) ale má skvělou hlavu, myslí u toho a to jsem musel ocenit. Doufám, že z toho měl radost," popisoval Duda důvody své netradiční oslavy přesilovkové trefy do odkryté branky po ideální křížné přihrávce Tomáš Vlasáka.

Chválil Vlasáka

"S takovým myšlením může Tomáš hrát ještě x let. Přiletěl mi tam od něj koblížek a já jsem si u toho jenom musel trochu pokleknout, nebylo to nic těžkého. Vlasy (Vlasák) tohle vidí. Je jen na nás, aby dostával puky a mohl tvořit hru," chválil přihrávku od svého spoluhráče z první útočné formace Indiánů.

Při dotazu na vysoký počet vyloučených hráčů během zápasu s Litvínovem však Duda na chvíli zvážněl. "Řeknu to těm lidem obecně, aby se neurazili. Aby se liga někam posunula, musí u toho ti lidé (vedení extraligy) přemýšlet. Třeba zavést kvůli cestování na Moravu tripy, ale k vyloučením se vracet moc nechci. To už bych jim mohl rovnou poslat peníze," prohlásil pod hrozbou pokuty vyhlášený bouřlivák po zápase, v němž obě mužstva inkasovala deset menších trestů.

"Mám k těm klukům respekt, jsou tam i velcí hráči, ale ti kluci musí být pořád venku (na trestné lavici), aby se ten hokej naučili hrát. To co předvádí jsou fauly, nemůžu si pomoct," řekl na adresu litvínovských hráčů Duda. "Pak v naší lize vládnou čtyřicátníci. Jak mohou mladí kluci růst, když se na ledě děje tohle," doplnil mnohoznačně rodák ze západočeského Chodova, jenž si po roční přestávce návrat do týmu Plzně užívá.

"Jádro našeho mužstva je zdravé. Je vidět, že se tým tvořil už nějakou dobu a dělalo se to dobře. Je na mladých, aby na to postupně navázali. Já tady cítím takovou vítěznou auru. Musel jsem si několikrát udělat kolotoč po ostatních týmech v extralize, abych to docenil a rád se sem vrátil," dodal držitel mistrovského titulu z roku 2003 v barvách pražské Slavie.

Reklama

Související témata: