Hlavní obsah

Extraliga bude vždy soutěží gólmanů, ti rozhodnou, myslí si olympijský vítěz a velebí legendu

Jedno známé jméno vedle druhého. V hokejové Tipsport extralize se to jen hemží osobnostmi na postu brankářů. Právě tohle místo v sestavě je pro experty klíčem k úspěchu. Pardubice, které vyhrály s předstihem základní část, se mohly opřít o služby tria Will, Frodl, Růžička, Spartu drží duo Kovář, Kořenář, třinecké Oceláře pak Mazanec. „Vždycky to bude soutěž gólmanů, i když půjde o jednotlivý zápas. Tým je tak z osmdesáti procent závislý na brankáři," tvrdí olympijský vítěz Milan Hnilička v pořadu Příklep na Sport.cz.

Týmy v extralize jsou z osmdesáti procent závislé na gólmanovi, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Kdo chce vyhrát zápas nebo získat trofej, musí mít oporu v brance. Tahle rovnice v hokeji platí léta. Důkaz nemusíte hledat dlouho, je to pětadvacet let od olympijského úspěchu v Naganu, kdy Češi vybojovali zlaté medaile. „Co tam předváděl Dominik Hašek, to bylo až nenormální. I na tréninku jsme zírali s otevřenou pusou, co se děje," vzpomíná Hnilička na svého brankářského parťáka, který skvělými zákroky deptal soupeře.

Výborné výkony brankáře podle Hniličky logicky nastartují celý tým. „Když chytá dobře gólman, tak se automaticky zvedají i hráči. Cítí důvěru, že si mohou dovolit udělat chybu, že je gólman podrží. Ale podvědomě si věří tak, že chybu neudělají," myslí si držitel sedmi medailí z mistrovství světa.

Ukázka z pořadu Příklep s Milanem HniličkouVideo: Sport.cz

Hnilička se domnívá, že podobné je to i ve chvíli, kdy hráč cítí důvěru trenéra. „Když víte, že vám trenér věří, většinou máte dobrou sezonu," uvádí v pořadu Příklep na Sport.cz.

Reklama