Hlavní obsah

Extraliga představila novou sadu medailí pro tři nejlepší celky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři nejlepší týmy hokejové extraligy se po vyvrcholení play off dočkají zbrusu nových sad zlatých, stříbrných i bronzových medailí. Všechny rozměrově i tvarově vycházejí z podoby hokejového puku. Jsou tvořeny kombinací skla a glorioly z kovu, která má jejich podobu rozjasňovat. Spojovacím prvkem mezi použitými materiály je na přední straně medaile stylizovaný tvar hokejky, která rovněž symbolicky odkazuje na paprsky Masarykova poháru určeného vítězi tuzemské nejvyšší soutěže.

Foto: APK LH

Nové sady medailí pro tři nejlepší týmy hokejové extraligy.

Článek

Zároveň je profil paprsků na poháru promítnut také do tvaru uchycení stuhy. Základním kovovým materiálem je stejně jako u Masarykova poháru mosaz, která je ale v případě medailí odlišena zlatou, stříbrnou nebo bronzovou povrchovou úpravou.

„Od loňského léta jsme s realizátorem Masarykova poháru Janem Jarošem řešili novou podobu medailí, kterým jsme chtěli dodat ještě více důstojnosti a reprezentativnosti. Už od prosince se ladily detaily a s výsledkem jsme spokojeni. Od chvíle, kdy jsme měli k dispozici prototypy, jsem přesvědčen, že nové medaile podtrhnou váhu týmového extraligového úspěchu a že každý, kdo ji získá, na ni bude náležitě hrdý,“ říká ředitel extraligy Martin Loukota.

Hmotu medaile tvoří do kovu vsazený skleněný blok asociující ledovou plochu pokrytou tenkými křivkami linek od bruslí. Díky ručnímu pískování obou stran skleněné plochy působí grafické zpracování prostorověji. Pro zvýraznění kontrastu jsou pak některé plochy matovány a jiné zachovány v lesku. Váha medailí mírně přesahuje 150 gramů.

„Základní ideou bylo na ploše o přesném rozměru puku vystihnout dynamiku hokeje a zároveň se materiálově i tvarově odrazit od podoby Masarykova poháru. Po technologické stránce šlo rovněž o výzvu, protože za vznikem každého kusu medaile stojí dlouhý řetězec úkonů od úpravy mosazných rámečků, přes ruční výrobu a pískování skla, letování detailů či speciálního ošetření všech povrchů,“ dodává Jan Jaroš.

Reklama

Související témata: