Hlavní obsah

Fanoušci Vsetína to nepochopili, mrzí Smoleňáka. Kladno sklidilo za děkovačku sprchu vulgarit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extraligovou baráž hrál poprvé. „A tím, že jsem Kladeňák, tak jsem to o to víc prožíval a víc mi na tom záleželo. Nechtěl jsem být podepsaný pod průs…,“ říkal po pondělní definitivní kladenské záchraně kapitán Rytířů Radek Smoleňák. A podobně jako Jaromír Jágr i on vysekl v Brně poklonu vsetínským fanouškům, byť od nich schytal pár vulgarit.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Fanoušci Vsetína po zápase pískali na soupeře z Kladna.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Vy jste jim po utkání chtěli poděkovat, ale nějak se to nesetkalo s pochopením, že?

Že na mě řvali, že jsem ču…, to beru automaticky. Ale klobouk dolů před nimi. Těšil jsem se na ně, protože jsem vyrůstal v té slavné vsetínské éře. Takže jsem rád, že jsem to zažil, a určitě na ně budu vzpomínat. Byli super. Jenom škoda že nepochopili ten závěr. My jsme to opravdu mysleli upřímně, chtěli jsme jim poděkovat za to, jak fandili. A i díky nim to byla taková série.

Baráž, 4. zápas: Vsetín - Kladno1/15

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Záchrana extraligy je asi úleva?

Ohromná. Mě spíš mrzí, že jsme se do téhle situace vůbec dostali. Museli jsme si to vyžrat. Jde o to, jak se z toho poučíme jako tým, jako organizace. Kam se celkově posuneme. Určitě to není něco, co bychom chtěli na Kladně opakovat každý rok.

Byl klíčem barážový výkon Adama Brízgaly? A nebýt jeho zranění, hráli byste vůbec baráž?

Těch zranění bylo hrozně moc. Dotchin, Maty Filip. Mluvil bych dlouho. Jsem přesvědčený, že kdybychom byli komplet, tak - neříkám, že bychom byli druzí -, ale myslím si, že minimálně o předkolo bychom bojovali. Ale to je kdyby, kdyby. Každý tým měl také nějaké zranění.

Jak těžká byla baráž psychicky?

Já jsem zažil baráž ve Švédsku, kde je to ještě ostřejší. Mě už jen tak něco nerozhodí. Ale tím, že jsem Kladeňák, tak jsem to o to víc prožíval a víc mi na tom záleželo. Nechtěl jsem být podepsaný pod průs…

Říká se, že v baráži je extraligový tým ve výhodě. Je to tak, nebo prostě vítězí, protože má nabitější kádr?

Je to série na čtyři zápasy. Každý si může říkat, co chce, ale jsou to dva týmy proti sobě. Tam se má rozhodnout. Myslím si, že je to správné. Nelíbí se mi ale systém, že musíme čekat 45 dní, a ani to, že oni do toho jdou zmordovaní. Série jeden na jednoho na čtyři zápasy je fajn, ale mělo by se to zredukovat. Buď play off v první lize vymyslet jinak, aby týmy z extraligy nemusely čekat tak dlouho. Musí se to dát do kupy. První liga potom leze po čtyřech, ale my taky, protože 45 dní děláme, „nesmysly“ a čekáme na start. Tohle se musí vychytat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radek Smoleňák v baráži o extraligu proti Vsetínu.

Jak se Kladno vyhne baráži za rok?

Musí se to nějak vymyslet. Už se to stalo poněkolikáté, že jsme se dostali do těch sra… Zachránili jsme to, teď musíme dělat kroky jako organizace, aby se to neopakovalo, abychom měli daleko kvalitnější kádr. Věřím, že se to změní. Vidím potenciál v mladých klucích, kteří jsou podepsaní, což je dobře. Určitě musíme vhodně doplnit kádr, abychom hráli, nebojím se říct, šesté až desáté místo. To by Kladnu slušelo. Věřím, že se to udělá tak, abychom byli tam, kam Kladno patří. A i fanoušci si to zaslouží.

Jiří Ticháček je toho příkladem, že?

Myslím si, že ani on před sezonou nečekal, že by se něco takového stalo. Je mladý kluk, pracovitý, plný elánu. Extrémně šikovný. Záleží, jak se vyvrbí. Jestli zůstane tady, nebo půjde do Ameriky. Nevím, co je v plánu. Určitě bych mu přál, aby Kladno nebylo jeho finální destinace. Jestli odejde, já mu to jedině přeju. I když budu nasr..ej, protože mi to nikdo nebude střílet před bránu. Ale taková mladá vlaštovka, ještě k tomu kladenský kluk, je to, čím se musí kladenský klub prezentovat. Vychovávat mladé kluky, posílat je dál, protože na tom vždycky Kladno stálo.

Co teď – pustíte si extraligové finále, kouknete na mistrovství světa?

Výstroj zahodím, dám do rakve na auto, abych hokej neviděl. A budu se věnovat rodině, protože ta je pro mě na prvním místě. Chci být se svýma klukama a se ženou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.