Hlavní obsah

GLOSA: Gloriola je pryč, Růžička musí oprášit své jméno. „Doma“ ale s otevřenou náručí vítán není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi se vyhříval na českém trenérském výsluní. Oprávněně. Vždyť národní tým dovedl ke dvěma titulům mistrů světa, stejný počet extraligových titulů získal i se Slavií. O Vladimíra Růžičku stály ty nejlepší a nejbohatší kluby z KHL v čele s Omskem, získat uznávaného kouče s takovým jménem tehdy bylo pro všechny ternem. Nyní to neplatí. Osmapadesátiletého stratéga čeká v Litvínově šichta, aby oprášil nejen svůj mateřský klub, ale i svou značku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička v době, kdy vedl národní tým.

Článek

Jakoby se jeho trenérská kariéra začala ubírat z kopce před šesti lety. Tehdy před domácím mistrovstvím světa vyplavala na povrch aféra „Palaščák". Po obvinění z přijímání finančních obnosů od rodičů, aby jejich děti pod ním mohly hrát ve Slavii, Růžička sice dokončil domácí světový šampionát, pak ale na funkci kouče nároďáku rezignoval.

Od další sezony podepsal desetiletou smlouvu s Chomutovem, na jeho střídačce ale nevydržel ani polovinu této doby. Ve druhé sezoně sice dokráčel s Piráty do semifinále extraligy, za další dva roky ale klub po sestupu do první ligy opustil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička.

Jasně, severočeský klub se už v závěru Růžičkova působení potýkal s finančními problémy, to ale nic nemění na faktu, že Vladimír Růžička je pod sestupem Pirátů podepsán. Hráčský kádr odsouzený rovnou k sestupu rozhodně neměl.

Dle představ mu pak nevyšlo ani angažmá v Hradci Králové. Ve své první sezoně dovedl spolu s Tomášem Martincem Mountfield k osmému místu po základní části, než pak byla sezona kvůli covidu předčasně ukončena.

Další ročník už šéfoval mužstvu sám. Stanovený cíl v podobě semifinále ale nesplnil, Liberec ve čtvrtfinále vypráskal Hradec 4:0 na zápasy a Růžička skončil.

Růžička měl vždycky skvělý trenérský cit. Svou schopností reagovat na nepříznivý průběh zápasu, stejně jako zbláznit hráče, aby pod ním žrali led, se nemůže pyšnit kdekdo. Nikdo nepochybuje, že to má v sobě stále. Hokeji opravdu rozumí jako málokdo.

Kolem svého jména už však tak zářivou gloriolu nemá. Ne kvůli svému působení na střídačce Kadaně, s níž v této sezoně první ligy nezískal za 18 kol ani bod. S takovým ansámblem, jakým disponují Trhači, by totiž nic neudělal ani Scotty Bowman naklonovaný Houdinim.

To nepovedené štace v Chomutově a Hradci ubraly Růžičkovi na kreditu. Teď si jej může znovu vylepšit v klubu, v němž hokejově vyrůstal a který jej před 32 lety připravil pro NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička.

Růžičkův návrat do Litvínova se může jevit jako pohádka, na růžích ustláno mít ale Růža nebude. Fanoušci Chezy ho nevítají s otevřenou náručí, část z nich z jeho příchodu není nadšená. Stále mu mají za zlé, že po uzavření zámořské kapitoly dal před Litvínovem přednost Slavii, v níž si pak vybudoval trenérské jméno.

Je teď na Růžičkovi, aby litvínovské příznivce přesvědčil, že on je tím pravým, který dokáže zastavit ústup, který klub zažívá od zisku historického titulu před šesti lety. Když se mu to podaří, zastaví tím i ústup vlastní.

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval osm hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014, 2018 a 2022.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice