Hlavní obsah

Hokejisté Sparty chtějí v Pardubicích utnout černou sérii

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty se v pátečním 19. kole 02 extraligy představí na ledě Pardubic a po třech prohrách se pokusí bodovat. Vedoucí Litvínov bude chtít obhájit svou pozici v čele tabulky na západě Čech, ale domácí Plzeň nabírá pod vedením trenéra Jiřího Kučery obrátky. Do čela tabulky by se rády vrátily České Budějovice, které o to budou usilovat proti poslednímu Vsetínu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

První vzájemný duel letošní sezóny vyhráli hokejisté Sparty nad Pardubicemi vysoko 6:1.

Článek

Pardubice se pokusí o reparát za úterní porážku od Plzně proti pražské Spartě. Kouč Miloš Říha věří, že diváci uvidí atraktivní zápas. "Chceme se pokusit Spartě vnutit vlastní herní styl. Víme o tom, že třikrát za sebou prohráli a určitě se pokusí s tím něco udělat," řekl Říha, který se po poslední porážce rozhodl pozměnit složení útočných řad. Moelleru budou chybět zranění Cetkovský a Píša, jenž navíc dostal trest od disciplinární komise.

Sparta v Pardubicích zakončí svou čtyřzápasovou šňůru utkání venku a bude chtít utnout černou sérii porážek. Východočeši nejsou úplně ideálním soupeřem při současném rozpoložení úřadujícího mistra, neboť z posledních osmi utkání v Duhové aréně jich domácí hned sedm vyhráli. "Pardubice jsou určitě těžký soupeř, ale v naší situaci, kdy jsme malinko v útlumu, by pro nás byl těžký kdokoliv. Stále inkasujeme laciné góly, což se potom projevuje i na ostatních věcech," řekl trenér Marian Jelínek. Pražané nemohou počítat se zdravotně indisponovanou trojicí Tabaček, Podlešák, Dragoun.

Svobodova premiéra v Třinci

Hokejisté Třince zaznamenali zlepšené výsledky Slavie, přesto však věří, že v pátek nevyjdou proti Pražanům bodově naprázdno. "Navíc udělali změnu na brankářském postu. Čeká nás těžké utkání, ale chceme bodovat," řekl trenér Ocelářů Jiří Juřík. Domácí však mají problém se sestavou. Otazníky visí nad starty Peterka, Zálešáka a Kolusze.

Pražská Slavia nabrala dech, díky čtyřem výhrám za sebou dotáhla ztrátu v tabulce a při utkání v Třinci už bude její svatyni hájit čerstvá posila Adam Svoboda. Slavii se na Slezany daří a v honbě za dalšími body vyráží na sever Moravy již dnes. "Samozřejmě bychom rádi navázali dalším vítězstvím. Ale stále máme co zlepšovat, především v obraně to ještě není úplně ono. Třinec hraje doma dobře a nás nečeká nic lehkého," odtušil asistent trenér Jiří Kalous.

Vsetín chce vylepšit mizernou bilanci venku

České Budějovice utrpěly v předešlém kole debakl na ledě pražské Slavie a přišly o první místo v tabulce. Proti Vsetínu se budou snažit o návrat do čela soutěže. "Nebude to jednoduché utkání. Vsetín v posledním utkání doma porazil Liberec a prokázal své kvality. Nás nezajímá, že je poslední, protože tabulka je strašně vyrovnaná a rozdíl mezi námi je jen dvanáct bodů," řekl asistent trenéra Milan Kupka na oficiálních internetových stránkách klubu. Domácím by měl chybět jen Mucha.

Vsetín zatím získal na kluzištích soupeřů jen tři body za výhru nad Slavií. Dalších sedm utkání prohrál. "Doma hrajeme mnohem lépe než venku, ale chtěli bychom to vylepšit a napravit," uvedl trenér Rostislav Vlach. Valaši jsou si však vědomi, že Jihočeši mají konsolidovaný kádr a budou favoritem. "Pro nás ale není žádný zápas jednoduchý," podotkl Vlach, který bude postrádat jen Kučného.

Litvínov nechce sejít z vítězné cesty

Plzeň, která až dosud nehrála v této sezóně jediné prodloužení, přivítá na svém ledě vedoucí Litvínov. Domácí Lasselsberger potěšil své fanoušky výhrou v Pardubicích a bodový zisk bude chtít v pátek potvrdit. "Litvínov má svojí sílu a daří se mu dávat hodně gólů. Navíc mají dobře střílející beky. Budeme si na ně muset dát pozor, ale zároveň chceme hrát svojí hru," uvedl trenér Jiří Kučera. Ten bude postrádat útočníky Krále s Kracíkem, navíc otazník visí nad startem Šindela a Malinského.

Chemopetrol bude chtít navázat na úspěšné výsledky z poslední doby a pokračovat tak v nastoupené cestě. "Plzeň se zlepšila a ty poslední výsledky to jenom potvrzují. Nebude to vůbec jednoduché," řekl asistent trenéra Petr Fiala.

Znojmo se pokusí vystoupit z útlumu

V tabulce čtvrtý Liberec hostí šesté Znojmo, které má poslední dobou kolísavé výsledky. Bílí Tygři však zároveň prohráli velmi těsně poslední tři utkání z pěti a náladu jim nepozvedlo ani nepříjemné zranění Holuba, který se tak na marodce přidal k Tomajkovi, Plodkovi a Pletkovi. "Víme, že nám to moc nejde venku a máme problém dávat góly. Doma je to o dost lepší. Znojmo se bude chtít zvednout a bude hrát z obrany. My musíme hrát agresivně a hlavně ne tak ležérně jako první třetinu ve Vsetíně," řekl trenér Josef Paleček.

Znojemští Orli si po velmi dobrém rozjezdu připsali v posledních šesti utkáních pouhé čtyři body a dolehl na ně psychický útlum. "Pokusíme se v Liberci odehrát co nejlepší zápas, v poslední době se nám nedaří a rádi bychom už situaci zlomili. Bude záležet na tom, zda nastoupí Dopita, který měl problémy se zády. Pokud by nehrál, tak uvažujeme i o změnách ve složení útočných řad," řekl ČTK trenér Miloslav Hořava. Na marodce jsou Dopita a Kucharczyk.

Vary zkusí hrát jako v Litvínově

Karlovy Vary, které neustále balancují na hraně poslední postupové příčky do play-off, přivítají na svém ledě tabulkového souseda z Vítkovic. Západočeši budou chtít setřást těsnou prohru z utkání v Litvínově, přičemž z posledních čtyř utkání vyhráli jediné, když v prodloužení uspěli ve Vsetíně. "V Litvínově jsme odehráli velmi dobrý zápas, bohužel výsledek pro nás vyzněl nepříznivě. Pokud se nám však podaří zopakovat stejný výkon i proti Vítkovicím, mělo by to na výhru stačit," uvedl trenér Zdeněk Venera, který postrádá pouze obránce Ustrnula.

Vítkovice jedou k utkání s vědomím, že svého pátečního soupeře porazili již šestkrát za sebou a zároveň si podruhé během týdne zopakují dvě utkání ve dvou dnech. Naposledy z takového dvojboje vytěžily šest bodů, ale kouč Miloš Holaň si v týdnu nad nahuštěným programem posteskl. "Nechci dávat hráčům do úst, že jsou unaveni, je to jejich zaměstnání. Těžko říct, jestli jsou dva zápasy za dva dny výhoda nebo nevýhoda. Spíše potřebujeme, aby se nám uzdravili někteří hráči a my mohli rozložit sílu na čtyři pětky, protože program je náročný," řekl Holaň.

Kladno nic nepodcenilo

Třetí Zlín hostí Kladno, které několikrát v minulosti pokořil výrazným debaklem. V minulé sezóně nastřílel doma Středočechům celkem třináct branek a ani jednou neinkasoval, ovšem v posledních utkáních na domácím ledě se Zlín trápí a boduje častěji na ledě soupeřů. "Chtěli bychom proti Kladnu potvrdit úterní vítězství ve Znojmě. Čeká nás nesmírně těžké utkání, Kladno v minulém kole zazářilo vítězstvím nad Spartou. Soupeř bere zápas nesmírně prestižně, o čemž svědčí i to, že do Zlína přijel už den před zápasem," uvedl trenér Ernest Bokroš. Na marodce Hamé jsou kromě brankáře Murína stále Vosátko, Okál a Mokrejš.

Kladenští jedou na Moravu po výhře nad Spartou dobře naladěni. Na utkání cestovali již dnes s cílem klidné přípravy na utkání. Jejich branku bude hájit hrdina duelu se Spartou Jakub Lev, který tak opětovně zastoupí nemocnou brankářskou jedničku Zdeňka Orcta. "Bude to moc těžké, ale v současné době je ta soutěž hodně nevyzpytatelná, takže stát se může ledacos. Do sestavy se nám vrátí Čech s Evanem a zkusíme hrát na čtyři kompletní pětky," nastínil své představy trenér Zdeněk Müller.

Hokejová O2 extraliga  - 19. kolo
17:00Oceláři Třinec - Slavia Praha
17:00Hamé Zlín - Rabat Kladno
17:00Moeller Pardubice - Sparta Praha
17:30Mountfield České Budějovice - Vsetínská hokejová
17:30Lasselsberger Plzeň - Chemopetrol Litvínov
18:00Energie Karlovy Vary - Vítkovice Steel
18:30Bílí Tygři Liberec - Znojemští Orli

Reklama