Hlavní obsah

Hokejisty Liberce posílil bek Balinskis a útočník Flynn, končí forvard Klepiš

Novými posilami hokejistů Liberce se stali lotyšský obránce Uvis Janis Balinskis z Litvínova a útočník Oscar Flynn z Mladé Boleslavi. Balinskis uzavřel dvouletou smlouvu a Flynn se upsal na dva roky s následnou opcí. Naopak v týmu Bílých Tygrů po ročním angažmá končí forvard Jakub Klepiš, mistr světa z Německa z roku 2010. Liberec si také pojistil služby obránců Lukáše Dernera, T.J. Melancona, Michala Ivana a útočníků Petra Jelínka, Adama Klapky, Jakuba Rychlovského, Jana Štibingra a Sebastiána Čederleho.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Klepiš v Liberci končí

Článek

Pětadvacetiletý Balinskis strávil v Litvínově dvě sezony po příchodu z Dinama Riga z KHL. Účastník letošních olympijských her v Pekingu a čtyř mistrovství světa sehrál v extralize 93 utkání a připsal si 40 bodů za 14 branek a 26 asistencí.

"Uvis je kvalitní obránce, který má bohaté zkušenosti z mezinárodních zápasů a také je zvyklý na solidní vytížení v extralize. Je to velice šikovný a inteligentní bek na obou stranách hřiště, od něhož si slibujeme spolehlivou hru, dobrou rozehrávku u schopnost zapojit se do útoku a ohrozit branku soupeře. Věřím, že si řekne o důležitou roli v přesilovkách i v oslabeních," uvedl sportovní manažer a trenér Liberce Patrik Augusta.

O dva roky mladší Flynn, který je rodákem z britského Burnley a odchovancem Mladé Boleslavi, působil v Bruslařském klubu celou svou extraligovou kariéru s výjimkou části uplynulé sezony, ve které hostoval ve Zlíně. V nejvyšší soutěži má na kontě 211 utkání a 65 bodů za 29 branek a 36 asistencí. V sezoně 2020/21 sehrál dva zápasy za českou reprezentaci.

"Oscar má za sebou již tři plnohodnotné sezony v extralize. Slibujeme si od něj rychlost, dravost, schopnost hokejových řešení a také poctivou práci směrem dozadu. Hokejově jej vnímáme jako univerzála, umí dobře vystřelit i najít rychlou přihrávkou lépe postaveného spoluhráče. Chceme s ním pracovat na jeho dovednostech a dát mu šanci plně rozvinout svůj potenciál," prohlásil Augusta.

Sedmatřicetiletý Klepiš přišel do Liberce loni z Komety Brno a v 50 zápasech za Bílé Tygry včetně play off si připsal 29 bodů za 11 gólů a 18 asistencí. Odchovanec pražské Slavie má v extralize i za Třinec a Mladou Boleslav na kontě 542 zápasů a 313 bodů (114+199). Se Slavií získal v letech 2003 a 2008 dvakrát titul, v roce 2011 s Ufou a o rok později s Dynamem vybojoval Gagarinův pohár.

Osmatřicetiletý Derner, který je klubovým rekordmanem s 904 odehranými zápasy v extralize, i o rok mladší kapitán Jelínek prodloužili kontrakty do 30. dubna 2023. "Lukáš je stále velice kvalitní defenzivní obránce. Jde příkladem svými zkušenostmi, tréninkovou morálkou, charakterem i jeho obětavostí ve hře. Věřím, že bude nadále vzorem i rádcem pro naše mladé hráče," uvedl Augusta na adresu Dernera, který odolal lákání z jiného extraligového klubu.

"Petr je dlouhodobě Tygrem a nositelem zkušeností a charakteru v naší kabině. Stále je platným hráčem mužstva. Je velice dobře fyzicky připraven a je pro tým důležitý při vhazováních, oslabeních a klíčových fázích utkání," doplnil Augusta k Jelínkovi, který načne v Liberci devátou sezonu.

Na Kanaďana T. J. Melancona a Slováka Ivana vedení Bílých Tygrů uplatnilo opci na nadcházející ročník. Stejně tak mají po využité opci prodloužené kontrakty na další období Štibingr, Klapka, Rychlovský a Čederle.

Reklama

Související témata: