Hlavní obsah

Hokejová extraliga se vrací ke druhým asistencím

VELKÁ BÍTEŠ

V příštím ročníku hokejové extraligy se budou opět zaznamenávat při vstřelení branky i druhé asistence. Rozhodlo se o tom na čtvrtečním pravidelném jednání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK). Na rozdíl od minulosti musí druhou asistenci hráči připsat pouze na základě vlastního posouzení přímo rozhodčí na ledě.

Článek

K evidenci druhých přihrávek na gól se extraliga vrací po dvouleté přestávce. "Rozhodčí by v tomto případě neměli reagovat na náhodný kontakt hráče s pukem před vstřelením branky. V žádném případě nebude možno asistence dopisovat po utkání," řekl ČTK ředitel APK Stanislav Šulc.

Součástí každého utkání extraligy bude i vyhlášení nejlepších hráčů obou týmů ihned po skončení zápasu. Hráče budou vybírat novináři deníku, se kterým jedná marketinková agentura BPA. Novinkou bude i měření výstroje brankářů po utkání. V první čtvrtině soutěže se bude výstroj přeměřovat po každém utkání, po vyhodnocení výsledků pak namátkově po některých utkáních.

Za neodpovídající rozměry výstroje budou pokuty

"Za každý neodpovídající rozměr následuje pokuta ve výši 50 000 korun. Pokud by brankář nešel přímo na měření, ale ještě zamířil například do šatny, tak dostane klub pokutu ve výši 250 000 korun," vysvětlil Šulc.

V extralize se začne od nadcházející sezóny trestat i simulování hráčů. Na základě podnětů klubů bude simulování posuzovat z videozáznamu disciplinární komise. "Pokud dojde k závěru, že se hráč pokoušel simulováním zvýhodnit svůj tým a dostat rozhodčí pod tlak, následuje pokuta ve výši deseti procent měsíčního platu hráče. K tomuto závěru jsme došli proto, že hokejisté mají v jednotlivých klubech různé platy," ozřejmil Šulc způsob udělování pokut.

Komise rozhodčích už stanovila dvanáct hlavních extraligových rozhodčích a pět "pod čarou" a stejný počet dvojic čárových sudí. V základní části bude utkání řídit jeden hlavní, pouze v případě výměnného zahraničního programu, který se týká dvanácti duelů, budou zápasy řídit dva hlavní arbitři. Stejně jako v loňské sezóně se výměnný program týká rozhodčích z Finska, Německa, Ruska, Slovenska, Švédska a Švýcarska.

Reklama

Související témata: