Hlavní obsah

Hokejové zmrtvýchvstání. Furt jsem věřil, přiznává po luxusním obratu trenér. Co byl zlomový bod sezony?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezonu jako na houpačce prožili v hokejovém Liberci. Bílí Tygři v závěru základní části dokonce atakovali nejlepší čtyřku, o jediný bod se však nakonec museli smířit s osmifinálovými boji. V nich to během pátého rozhodujícího zápasu vypadalo za stavu 3:0 pro Plzeň jako konečná, jenomže touha a síle vůle nakonec Liberec přenesla do čtvrtfinále proti Hradci Králové. „Nepovedla se nám první část, první půlka sezony. Trochu jsme se hledali. Nové mužstvo, přišli noví hráči,“ hodnotí v pořadu Příklep trenér Patrik Augusta, který našel řadu klíčových momentů, proč se Liberci v závěru základní části dařilo. „Zlomový bod sezony byl příchod Ríši Nedomlela,“ přiznává.

0:3 v rozhodujícím zápase? Pořád bylo dost času. Patrik Augusta o sezoně Liberce v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

S Libercem to během letošní sezony vypadalo všelijak. Zpočátku zaujala úctyhodná série remíz, která však možná zapříčinilo to, proč se nakonec Tygři nevešli mezi nejlepší čtyřku. „Odehráli jsme spoustu remíz, což na jednu stranu ukazuje na nějakou kvalitu mužstva. Moc remíz jsme ale nepřeklopili na naši stranu a tříbodová vítězství nám v závěru sezony chyběla," přiznává zkušený trenér.

Předsezonním motorem mělo být udělení kapitánské pásky velezkušenému Michalu Bulířovi. „Já jako trenér jsem trochu zasáhl do hierarchie mužstva, která tam byla zaběhlá. Dal jsem kapitána Michala Bulířa, protože už se vědělo, že Petr Jelínek pomalu přemýšlí o konci kariéry. Chtěl jsem nastartovat novou éru v Liberci," pokračuje jihlavský rodák, který má na svém kontě čtyři medailové úspěchy.

Příklep s hokejovým trenérem Patrikem AugustouVideo: Sport.cz

Body se přesto začaly hrnout a Augusta pro to našel klíčový moment. „Zlomový bod sezony byl příchod Ríši Nedomlela. Nejenom hrou, ale potřebovali jsme fyzického obránce v předbrankovém prostoru. V momentě, kdy se nám nedařilo, tak do toho vletěl s tou obrovskou vůlí vyhrát a udělat cokoliv. Tam se to malinko zlomilo, začali jsme trochu učesávat naší hru a výkony šly nahoru," hodnotí kouč.

Výsledkem bylo konečné páté místo, a tedy osmifinálové boje. Liberec se v napínavé pětizápasové sérii utkal s Plzní, která z pozice dvanáctého týmu tabulky pořádně kousala. „Věděl jsem, že to bude hrozně těžké. Tyhle zápasy, pátý s dvanáctým, jsou vždycky jednodušší pro toho dvanáctého. Hlavně letos byla extraliga tak nesmírně vyrovnaná, že Kladno mohlo porazit každého. Stejně tak Plzeň," uvědomuje si Augusta.

Liberec přitom za stavu 2:2 v sérii proti Plzni bleskově prohrával 0:3, nakonec předvedl luxusní obrat a vysloužil si postup. „Furt jsem se díval na to, že je spousta času. Padalo nám to tam. Všechny tři góly padly po tom, co jsme někde ztratili hokejku. Nemůžu říct, že by nás Plzeň přehrávala, ale měla kliku a byla velice produktivní. Z nějakých 4 střel dala 3 góly," popisuje Augusta nepříjemnosti krátce po startu zápasu.

Proč jsou Bílí tygři nejlepším týmem na vhazování? A co by mohl ještě zlepšit? Odpověď v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Augusta zároveň přiznal, že za tohoto stavu pomýšlel o změně v brankovišti. „V ten moment mi tiklo, zda dát mužstvu nějaký impuls a dát tam Neužila, nebo ne. Nejsem ten typ trenéra, který tohle dělá. Samozřejmě mě to napadlo a nechal jsem ho tam. Udělal (Petr Kváča) fantastický zákrok v situaci 2 na 1, která byla okamžitě po time outu," líčí Augusta jeden z klíčových momentů pátého osmifinálového zápasu proti Plzni.

„Věřil jsem, že času je ještě hodně, a najednou vám soupeř jede do tutové šance. V ten moment, po tom zákroku, jsem si pomyslel, že by to mohlo klapnout. Povedlo se nám dát rychle dva góly na 2:3, což si myslím Plzeň nahlodalo. Pak na 3:3 a v prodloužení jsme byli šťastnější," říká kouč. „Zápas, který si budeme asi všichni pamatovat," uzavřel Augusta, který právě na liberecké střídačce skončil. Tým dovedl do čtvrtfinále, kde poměrem 1:4 na zápasy nestačil na hradecký Mountfield.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.