Hlavní obsah

Jandač: Doufám, že tribuny 20 tisíc lidí udrží a nebude nějaký malér

Praha

Před pěti lety stál při utkání pod širým nebem na střídačce Pardubic, dnes si venkovní zápas vyzkouší znovu, shodou okolností znovu proti brněnské Kometě. Trenér hokejistů Sparty Josef Jandač bere duel za Lužánkami jako dobrou a krásnou show, která je propagací hokeje. „Když to dělají v zámoří, proč bychom to nemohli dělat i my?“ říká kouč, jehož dnes čeká jubilejní 500. extraligové střetnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jandač (uprostřed) na střídačce hokejistů Sparty.

Článek

Může být vaší výhodou, že už s utkáním pod širým nebem máte zkušenosti?

Moc velkou roli to nehraje. Moje zkušenost je taková, že první třetinu sněžilo, pak vítr rozfoukal mraky a začalo svítit ostré sluníčko. To bylo nepříjemné pro hráče, se sněhem si poradili lépe. To už se netýká zápasu v Brně, když bude na tmy.

Našel byste ještě další rozdíly mezi duelem v pardubickém Svítkově a tím pátečním za Lužánkami?

V Brně se to udělalo dobře, že je vidět dobře ze všech míst. V Pardubicích byly tribuny daleko. Podobné to je v NHL, ale tam jsou stadióny připraveny pro sedmdesát tisíc lidí. Doufám, že dvacet tisíc lidí tribuny udrží a nebude nějakej malér.

Sledujete předpověď, jak by mělo během zápasu vypadat počasí?

Ne, stejně to neovlivníme. Nezajímá mě, jestli v desáté minutě foukne nebo ne. Podmínky jsou pro obě mužstva stejné, pokud se zhorší, tak se zápas přeruší a počká se, tak jako v Pardubicích.

Ani z teplot pod bodem mrazu, které by měly panovat, obavy nemáte?

Není problém se oblíknout, vzít si spodní prádlo zateplené. S tím si poradíme, hlavně abychom měli úsměvy na tváři po konci zápasu.

Jak vůbec na zápasy pod širým nebem nahlížíte? Jste jejich příznivcem?

Je s tím spojena spousta starostí, není jednoduché to uspořádat. Na druhou stranou je to show pro lidi, propagace hokeje a hráči mají zážitek. Když to dělají v zámoří, proč bychom to nemohli dělat i my?

Může se z toho v nejbližších letech stát tradice?

Je to dobrá a krásná show. Ale musí se najít někdo, kdo to uspořádá s patřičným ziskem. Za to úsilí je potřeba, aby z toho byly nějaké peníze. Nevidím do čísel Komety ani Pardubic, není to moje pozice. Je rozdíl, že v Německu vám přijde čtyřicet padesát tisíc lidí, v Americe sedmdesát tisíc. To je pak pro klub patřičná finanční injekce.

V našich končinách nejsou taková čísla moc reálná...

U nás to mohou uspořádat jenom města, kdy je předpoklad, že fanoušci přijdou. I tenkrát v Pardubicích se spoléhalo na to, že přijedou lidé z Brna. Dělat to v Praze, tak jedině na derby. Muselo by se hrát na Letné nebo v Edenu, ale stejně není garance, že by přišlo třicet tisíc lidí. Ani O2 arena se na derby nenaplní celá, takže nejde riskovat, že by přišlo málo lidí. Ale to jsou jenom moje úvahy.

Derby se Slavií minimálně pro tuto sezónu odpadlo. Jsou proto pro Spartu právě zápasy s Kometou ty nejvyhecovanější?

Ani bych neřekl. Bouřlivější prostředí proti nám teď vytváří třeba i Hradec. Ale Kometa je divácky atraktivní. V Brně vždycky byla dobrá atmosféra, pro Spartu trochu až nenávistná. Ale jsme na to zvyklí.

Jak dopadne pod širým nebem mezi Kometou Brno a pražskou Spartou?
Kometa vyhraje v základní hrací době
50,6 %
Brno zvítězí v prodloužení
2,5 %
Kometa vyhraje po samostatných nájezdech
1,7 %
Sparta zvítězí v základní hrací době
41,7 %
Sparta vyhraje v prodloužení
2 %
Sparta vyhraje po samostatných nájezdech
1,5 %
Celkem hlasovalo 4859 čtenářů.

Reklama