Hlavní obsah

Kanonýr Oksanen sní o titulu s Mountfieldem, i když lidé ve Finsku jeho přestup moc nechápou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Hradec Králové je 28letý finský útočník Ahti Oksanen ohromnou posilou. S bilancí 19+18 dominuje produktivitě Mountfieldu a sní o extraligovém titulu s klubem. Během půl roku působení si na Česko zvykl, se spoluhráči byl už i rybařit a zamiloval si moravské víno.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vpravo se Ahti Oksanen z Hradce Králové raduje z branky.

Článek

Čekal jste při příchodu do Hradce, že budete hrát na špici tabulky a mít ty nejvyšší ambice?

Ani ne, ale celou základní část si potvrzujeme, že systém naší hry funguje, což je povzbudivé i směrem k play off. Můžeme porazit kohokoli a máme i nějaký sen. Ale ještě je moc brzy na to, abychom o titulu mluvili.

Držíte si průměr téměř kanadský bod na zápas. Co pro vás znamená být nejproduktivnější hráč týmu?

Je to skvělé. Znamená to, že pracuji dobře a odvádím pro mužstvo, co je potřeba. Začátek sezony jsem neměl úplně dobrý, ale od října jsem začal bodovat ve skoro každém zápase. Přišel jsem, abych týmu pomohl vyhrávat.

Z čeho pramenil ten váš pomalejší rozjezd, cítil jste na sebe velký tlak?

Přehnaná očekávání jsem necítil a ani já sám na sebe tolik netlačil. Jen jsem si musel zvyknout na jiný hokej, což bohužel chvíli trvalo. Hra je tu mnohem silovější, čekal bych spíš technický hokej.

Po loňské skvělé sezoně ve finské lize v dresu Kouvoly, která vás přivedla i do reprezentace, jste měl i nabídky z KHL. Proč jste nakonec zvolil Česko?

Kluby z KHL nebyly moc zajímavé. Je ale pravda, že ani česká extraliga mě zpočátku tolik nelákala. Ve Finsku je pořád vnímána jako méně kvalitní soutěž, ale když jsem se bavil s agenty, tak mi přestup doporučili. Stále se mě ale doma spousta lidí ptá, proč jsem šel do Česka, a moc to nechápou.

Co jim odpovídáte?

Že jsem za ten krok velmi rád. Angažmá v Hradci si užívám a je dost možné, že smlouvu prodloužím. Finančně jsem si polepšil a hokejově taky. V posledních letech šla kvalita finské ligy dolů a extraligy naopak nahoru, rozhodně je to lepší soutěž. Navíc ta česká mi přijde zábavnější, zdaleka tolik se tu nehraje past ve středním pásmu.

Jak se vám v Hradci žije?

Město je krásné a všechno klape i mimo led. Na začátku sezony mi hodně pomohlo, že přišel i krajan Henri Kiviaho. Nebyl jsem tak na novou zkušenost v cizí zemi sám.

Vašim velkým koníčkem je rybaření, konkrétně muškaření. Už jste si tu stihl zachytat?

Zatím jen jednou. Šli jsme se spoluhráči Štěpánem Lukešem, Filipem Pavlíkem a Lukášem Cingelem. Bylo to super. Ale teď už je na rybaření zima, tak jsem radši doma, kde ve volných chvílích hraju na kytaru a na počítači.

Měl jste čas se během sezony podívat po Česku?

Naštěstí ano. Ve volných dnech jsme s přítelkyní několikrát jeli do Prahy. Udělali jsme si taky výlet na jižní Moravu. Jsme totiž velcí fanoušci vína. Ani už nevím, jak se to stalo, ale začali jsme sbírat láhve. O moravském víně jsem toho moc nevěděl, ale je moc dobré, hlavně bílé. Už jsem poslal i domů do Finska na ochutnání.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články