Hlavní obsah

Kempný byl při premiéře u všeho podstatného. O tom hokej je a chci si ho užívat, usmívá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejista Michal Kempný má za sebou první zápas za Spartu, které se upsal po návratu ze zámoří. V předehrávce 31. kola extraligy proti Vítkovicím, jimž chyběl zraněný kanonýr Peter Mueller, byl u všeho podstatného a přispěl k vítězství domácích 3:2 v prodloužení. „Na premiéru jsem se moc těšil a užil jsem si ji. Jen škoda toho třetího bodíku," hodnotil 32letý obránce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Praha Vladimír Sobotka, Michal Řepík a Michal Kempný oslavují vítězný gól na 3:2 b

Článek

Připsal si asistenci, pět střel na branku a nechyběl ani u jediného z pěti gólů. „Jsem rád, že jsem byl na ledě u všeho. O tom hokej je a chci si ho užívat," usmíval se bývalý hráč brněnské Komety. Pavel Patera ho poslal jako prvního beka na přesilovku, odváděl práci i na oslabení. „Je rozdílový hráč a hned to potvrdil. Jsme moc rádi, že ho tady máme," pochvaloval si kouč.

Kempný se pomyslnou třetí asistencí podepsal na úvodním gólu Sparty. Rodák z Hodonína z obranného pásma přihrál na osu hřiště rozjetému Horákovi, který se spoluhráči z první formaci vytvořil pozici pro skórujícího Sobotku. Vítkovice vyrovnaly až ve třetí třetině právě po faulu klíčového domácího beka, jenž po podklouznutí v útočném pásmu hasil situaci nedovoleně. „Prostě jsem zakopl," smál se. „Zůstala mi špička brusle v ledu."

Své zaváhání napravil hned při dalším střídání, kdy podpořil ofenzivu a přečíslení tří proti dvěma zakončil gólem na 2:1 Erik Thorell. Kempný, který nastoupil ve druhé obraně ještě bez jmenovky a oblíbené šestky na dresu, společně s Jakubem Krejčíkem toho z Pražanů odehrál nejvíce. Skoro 24 minut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kempný v zápase proti Vítkovicím

„Za důvěru jsem rád a budu se ji snažit splatit. Fyzicky se cítím dobře, jen s časovým posunem se stále vyrovnávám," popisoval vítěz Stanley Cupu s Washingtonem z roku 2018. Dalšímu vyrovnání Vítkovic sice nezabránil, ale přihrával na rozhodující gól kapitána Řepíka v prodloužení. Radovala se tak většina z 8864 diváků v O2 areně. „Na středu velmi pěkná návštěva, to jsem nečekal. Super atmosféra," oceňoval bronzový medailista z letošního mistrovství světa ve Finsku.

Nabídku od Sparty dostal už v létě. Také proto celek z hlavního města upřednostnil před Švýcarskem nebo Brnem, kde strávil šest sezon. „Celý život makám a dřu, abych si získal nějakou pozici na hokejovém trhu. Tak nevidím nic špatného na tom, že jsem vzal lepší nabídku. Mně i mé rodině to dávalo větší smysl," poodkryl Kempný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kempný v zápase proti Vítkovicím

Fanoušci mu na sociálních sítích dávají sežrat jeho dva roky staré vyjádření ve fotbalovém pořadu Tiki-Taka na O2 TV, že si jako bývalý hráč Komety nedovede představit hrát za Spartu. „Na reakce jsem byl připravený," komentoval zkušený bek.

V zámoří strávil šest let, včetně play off odehrál v NHL 277 zápasů. Letos chtěl ještě zkusit štěstí v Seattlu. U Krakenů podepsal jednocestnou smlouvu, místo v hlavním týmu přesto nezískal a po dvou utkáních na farmě boj za oceánem vzdal. „Na rovinu říkám, že jsem nechtěl být v té situaci, v které jsem byl loni, kdy jsem pořád na něco čekal. Jestli přijde pozvánka nahoru. Rozhodli jsme se s rodinou, že se prostě vrátíme," vysvětlil.

Kempný kvůli zranění Achillovy šlachy vynechal takřka celou sezonu 2020/2021. „V dalším roce už jsem byl připravený hrát. Jenže mě poslali na farmu a už jsem si těžko budoval zpátky renomé. Nemám si co vyčítal. Bojoval jsem, nechal jsem tam úplně všechno, ale bohužel už to nestačilo," litoval reprezentant, který v části přípravy chyběl i kvůli zdravotním problémům. „Měl jsem smůlu. Už jsem necítil šanci jít nahoru. Štace v Seattlu byla až moc rychlá. Je říjen a já jsem zpátky," mrzelo ho.

Po vyřazení z A-týmu Krakenů ještě zabojoval dva týdny v AHL. „Chtěl jsem odletět hned, ale můj agent mě ještě přemluvil. Zkusil jsem makat na farmě, odehrál jsem dva zápasy, ale cítil jsem, že už v zámoří nebudu chtít zůstat. Stojím si za tím, že návrat do Česka je správné rozhodnutí," mínil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva Michal Kempný ze Sparty a Roman Půček z Vítkovic.

Se Spartou byl předběžně domluvený, že kdyby angažmá v NHL nevyšlo, přistane na stole nabídka. „Vážím si toho. V Praze jsem doma, máme tu s rodinou zázemí. Navíc mě lákají vysoké ambice," vysvětloval své rozhodnutí při návratu do extraligy.

V té působí po dlouhých sedmi a půl letech. „Návrat byl rychlý a hektický. Ale už teď můžu říct, že soutěž se za tu dobu dost změnila a určitě nabrala velkou kvalitu," popisoval Kempný. Rozdíl oproti zámoří poznal hned v prvním zápase. „Možná není taková propast v rychlosti, ale jsou to úplně odlišné ligy. V NHL se trestá každá chybička," doplnil.

Reklama