Hlavní obsah

Kladno se cítí poškozeno, o body jej podle Kopřivy připravil videorozhodčí

PRAHA

Kladno se po zápase na Spartě cítí poškozeno! Běží šestadvacátá minuta mimořádně důležitého duelu, stav je nerozhodný 1:1. Domácí příznivci po střele Tomáše Netíka již zvedají ruce nad hlavu, rozhodčí ale rozpažuje. Červené světlo za brankou se nerozsvítí ani po Tonově dorážce. Hra tedy dobrou minutu pokračuje dál, až při prvním přerušení zamíří sudí Hribik za kolegou u videa, aby po více než pěti minutách konzultace ukázal do středového kruhu. Gól platí, Sparta se ujímá vedení 2:1. Kladno tento moment naopak sráží do kolen.

Foto: Jan Tauber (HC GEUS OKNA Kladno)

Brankář Kladna Miroslav Kopřiva se spoluhráči

Článek

Hostující hráči se okamžitě sjíždějí k Hribikovi a žádají si vysvětlení. Jsou totiž přesvědčeni, že Netíkův pokus se odrazil od tyče zpátky do hry. To si myslel i samotný střelec. A i on věděl, že o gól se nejedná. „Viděl jsem, že to gól není. Proto jsem v jeho uznání moc nevěřil,“ přiznal Tomáš Netík. Jenže rozhodčí u videa se zaměřil až na Tonovu dorážku. Sparťanský útočník střílel do odkryté klece, ve které místo Kopřivy zaskakoval obránce Andrej Novotný.

A podle prvního pohledu se zdálo, že Ton svého soupeře nastřelil a branky tedy nedosáhl. „Našeho obránce, který stál před brankovou čárou, trefil puk do rukavice,“ přibližoval celou situaci kladenský brankář Miroslav Kopřiva. Videorozhodčí byl ale jiného názoru. Puk přešel brankovou čáru, Sparta vstřelila branku. „Bylo to strašně rychlé. Střílel jsem do prázdné branky, ve které byl jenom obránce. Najednou puk odněkud vylétl. Nebyl jsem si jistý, jestli byl obránce za brankovou čarou, odkud se puk odrazil... Opravdu těžko říct, je to pár setin sekundy,“ nebyl Petr Ton z celé situace příliš moudrý.

Kopřiva: Je to hanba

To Kopřiva měl jasno. Nad výrokem rozhodčích, že Novotný vyrazil puk až za brankovou čarou, jen nevěřícně kroutí hlavou. „Ten hráč by musel celým tělem stát v bráně, zadek mít u sítě. Jinak ruce za čáru nedostane. Když se na to opakovaně podíváte, zjistíte, že hráč za čárou nestál. Na sto procent jste si jistý, že to gól nebyl.“ Rozhodčí u videa tak podle něj hrubě ovlivnil výsledek zápasu. „Byl to klíčový moment, ten gól nás položil. Je to hodně velké ovlivnění zápasu a hanba. Jasná chyba videorozhodčího,“ durdil se Kopřiva.

Ten si zároveň myslí, že videorozhodčí si svou chybu okamžitě uvědomil. I proto pak Kladnu v závěrečné třetině uznal branku Martina Procházky, která ale už víceméně nic neřešila. „Pak nesmyslně uznal střelu Martina Procházky, která za čarou rozhodně nebyla,“ kroutil reprezentační brankář hlavou.

Sudí Hribik se vyjadřovat nechtěl

Nebýt Petra Tona, k celému incidentu by možná ani nedošlo. Není totiž vůbec jisté, zda-li by se sudí Hribik při nejbližším přerušení hry k videu vydal. Ton ale okamžitě zamířil za spoluhráčem a kapitánem týmu Davidem Výborným, aby Hribika nasměroval k videu. „David si přitom myslel, že obránce puk vyrazil na brankové čáře. Ještě že za ním šel,“ oddychl si.

„Samozřejmě, že nám to pomohlo. Takovýhle kuriózní moment kolikrát potěší víc, než nějaký hezký gól,“ na rovinu přiznal Netík, že Spartu vedoucí gól nastartoval. Zároveň se ale dokázal vžít do kůže Kladeňáků. Dobře věděl, jak se v té chvíli museli cítit. „Je to hodně nepříjemné. Říkáte si: ´V klidu, to gól nebyl,´ a pak ho uznají. Je to velký zásah do psychiky.“

Sport.cz po zápasu požádal o zhodnocenícelého momentu i rozhodčího Jana Hribika, ten se ale omluvil s tím, že sudí mají bezprostředně po utkání zákaz vyjadřovat se pro média.

Reklama

Související témata: