Hlavní obsah

Kluby tuší ztráty příjmů ve výši stovek milionů! Bude příští dvě sezony play off pro 12 týmů?

Ztráty příjmů až ve výši stovek milionů korun očekávají kluby hokejové extraligy kvůli předčasnému ukončení soutěže kvůli pandemii koronaviru v této sezoně. Vyplývá to z šetření mezi účastníky nejvyšší soutěže. I proto vedení Českého hokeje a extraligy v reakci na ekonomické podmínky a propad klubových příjmů zaslalo všem 14 týmům návrh nového modelu soutěže pro nejbližší čtyři sezony, o čemž Sport.cz ve čtvrtek večer informoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Mladé Boleslavi - ilustrační foto.

Článek

Úspory nákladů budou výrazně nižší než v minulých sezonách a další ztráty přinesou dopady krize na ekonomiku jako celek a na sponzorské rozpočty partnerů v nejbližších letech.

Cílem návrhu je vytvořit v nejbližších dvou sezónách prostor pro finanční stabilizaci klubů, aby se dokázaly vyrovnat s novou situací a propadem příjmů. Od třetí sezony by se soutěž vrátila k otevřenému modelu, který považuje vedení Českého hokeje a Tipsport extraligy za nejvhodnější.

Návrh počítá s tím, že v sezonách 2020/21 a 2021/22 by extraliga byla nesestupová a otevřená pro vítěze druhé nejvyšší soutěže, pokud splní licenční podmínky. S cílem zajistit sportovní motivaci pro co nejvíce klubů v co nejdelším období by současně došlo k úpravě vyřazovací části – do čtvrtfinále play off by postupovala čtyři nejlepší mužstva, zatímco celky na páté až dvanácté příčce by se střetly v předkole.

V ročníku 2022/23 by dvě nejhůře umístěná mužstva sestupovala přímo a jedno další, určené systémem play down mezi celky na jedenácté až čtrnácté příčce, by účast obhajovalo v baráži. V následující sezoně by se soutěž vrátila ke čtrnácti účastníkům, přičemž tým vzešlý z play down mezi mužstvy na jedenácté až čtrnácté příčce by hrál baráž.

Účastníci extraligy se k návrhu mají vyjádřit do poloviny května 2020 s tím, že výkonný výbor Českého hokeje následně rozhodne o herním modelu soutěže pro další období. „Není tajemstvím, že jsem stoupencem otevřeného modelu se sestupy a postupy," prohlásil prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Na tom se nic nemění a poslední, divácky rekordní sezona jeho atraktivitu prokázala. Teď však čelíme zcela zásadním problémům, způsobeným chybějícími příjmy a nepředvídatelností dalšího vývoje. Je povinností svazu hledat způsoby, jak klubům umožnit, aby se s kritickou situací vyrovnaly a ekonomicky stabilizovaly. Věřím, že navrhované, časově ohraničené úpravy by k tomu pomohly," míní Král.

Čtyřletý plán je třeba ještě dořešit zejména kvůli termínové listině. Patnáct týmů v extralize by znamenalo prodloužení základní části ze současných 52 kol na 56, při 16 účastnících dokonce na 60 kol.

"To byl pro nás určitě jeden z největších problémů," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček. "Hlavně v té sezoně 2022/23, kdy je potřeba 60 ostrých termínů pro 60 kol, je to problematické. Bavíme se ještě o nějaké alternativní možnosti, jak případně ty zápasy pomocí rozdělení na dvě skupiny po osmi stáhnout na číslo 58, abychom alespoň dva termíny ušetřili," předkládá jednu z variant.

Reklama

Související témata: