Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dvanáct týmů v play off je nesmysl. Kluby mají pohodu, atraktivita mizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Prohrajete 32 z 52 zápasů a jste horší než drtivá většina týmů v soutěži? Nemusíte se bát, extraliga vás podrží. Žádný souboj o záchranu, naopak se těšte na play off!“ Takhle nějak by slavný marketér Horst Fuchs propagoval současný systém hokejové extraligy. Zní to jako pěkná blbost, co? Taky že je. Plzeň ani Karlovy Vary v současné formě nemají v předkole co dělat. O titul si zahrají jen díky covidovému výmyslu, který měl být už dávno pryč.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň vs. Bílí Tygři Liberec 3:6Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Novinka, že přímo do čtvrtfinále postupují jen čtyři týmy a další osmička si to rozdá v předkole, byl zaveden po play off zrušeném covidem. V sezoně 2020/2021 při všech epidemiologických i finančních nejistotách dával smysl. I o rok později, kdy soutěž hrálo netradičně patnáct celků.

Jenže poslední dva ročníky systém zůstal stejný navzdory tomu, že hrozba covidu už je dávno fuč, fanoušci mohou na stadion a krachy klubů nehrozí. A žádná vůle ke změně od klubů, které si soutěž skrz APK řídí samy, zatím rozhodně není.

Proč by měla? Vždyť si dvanáct ze čtrnácti týmů po sezoně může odškrtnout, že základní cíl splnily, postoupily do vyřazovacích bojů. Jenže ve chvíli, kdy proti sobě v předkole nastoupí Litvínov, který chvíli dokonce vedl extraligu, top čtyřka mu unikla až v samotném závěru a nasbíral 83 bodů, a Plzeň, která za posledních patnáct kol získala osm bodů a celkem jich má o pětadvacet míň než Verva, nemusíme základní část ani hrát.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Olomouc vs. HC Verva Litvínov 3:4 snVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Jasně, je dobře, že se v hokeji hraje play off, které je skvělým vyvrcholením celoročního snažení. Ale nejde přece absolutně smazat význam celých 52 kol, kde pátý tým nad dvanáctým získá jedinou výhodu v podobě domácího prostředí pro potenciální rozhodující duel.

Vždyť starý systém extralize slušel, ne nadarmo ho praktikují ve Švédsku, Finsku, Švýcarsku nebo v Německu. A měl spoustu milníků, o které se vyplatilo bojovat. Čtvrté místo znamenalo začít čtvrtfinále doma, šesté místo přímý postup do čtvrtfinále, osmička zajistila odstartovat předkolo na vlastním ledě, desítka pak samotný postup do předkola. Pořád bylo o co hrát, covidový systém nepřináší vůbec nic navíc.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nejhezčí góly litvínovského Petra KoblasyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Notabene když důsledkem jsou takové nesmysly, že Mladé Boleslavi začíná od 4. března dovolená a Kladno musí čekat 45 dní na baráž.

Je načase, aby se extraligové kluby zbavily vlastní pohody a přispěly ke zatraktivnění soutěže, která sice baví a táhne fanoušky na stadion, ale vždycky to přece může být ještě lepší. Staronový systém by tomu přispěl. A extraliga by se nemusela bát ani experimentovat. Proč nezkusit třeba peprný výběr soupeřů, který praktikují univerzitní liga nebo florbalová superliga?

Reklama