Hlavní obsah

Kudy vede cesta z krize? Plzeň se potácí u dna, velká letní posila jen na tribuně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo, skalp mistra, skvělý výkon. Kdo by si před necelými třemi týdny pomyslel, že plzeňští hokejisté za dalších pět zápasů získají jen bod a budou se krčit u dna extraligové tabulky. Před posledním Kladnem už jsou pouze o skóre. Právě s Rytíři zachraňovali alespoň remízu poté, co ve druhé třetině dostali čtyři góly za osm minut. Nakonec padli 4:5 v prodloužení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Kdyby tenhle duel Škodovka zvládla, měla by na dohled elitní sedmičku. Navíc jí ještě chybí odložený duel s Karlovými Vary. Proti trápícímu se Kladnu doma vedla v úvodu druhé části 2:0, jenže…

Stačil jeden nedůraz před brankou a energie na ledě se úplně otočila. Hosté během 27 sekund srovnali, za dalších sedm minut přidali ještě dvě trefy a vyhnali z branky Pavláta. „Mysleli jsme si, že to bude pohoda. Nemůžeme si hrát na hokejisty a vymýšlet blbosti,“ nehledal výmluvy útočník Ondřej Matýs.

Západočeši se alespoň v poslední třetině dostali z křeče. Kladnu dovolili jedinou ránu na střídajícího Hlavaje a vydřeli vyrovnání, které zařídil při hře bez gólmana Petr Zámorský. Ujala se až jeho sedmá střela v utkání. Na rozdíl od středečního duelu se Spartou mu tentokrát důležitou trefu videorozhodčí nevzal.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň - Kladno 4:4 (59. Zámorský)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Za srovnáním jsme si šli a věřili jsme do poslední vteřiny,“ líčil 31letý obránce. Ovšem v prodloužení domácí šance neproměnili a Rytíři udeřili. A už dýchají Indiánům na záda. „Samozřejmě víme, jak tabulka vypadá. Rozhodně ne ideálně,“ uvědomuje si Zámorský.

Odehráno je pouze sedm kol, ale tím se Plzeňané uklidňovat nechtějí. „Můžeme si říkat třeba do Vánoc, že je teprve začátek sezony,“ prohodil ironicky zkušený bek. „Chtěli jsme start chytit úplně jinak,“ připustil.

Škoda se dostává do podobné situace jako v minulém ročníku. Úvodní dvě prohry tehdy stály místo trenérské duo Říha – Baďouček, jejichž post převzal Petr Kořínek. Po dvou dalších porážkách tehdy dokázal mužstvo nastartovat.

Tahle zkušenost může týmu pomoct. Teď Kořínek musí doufat, že najde podobný recept. „Je to o sebevědomí. Kluci se snaží, ale na branky se hrozně nadřeme,“ mínil 56letý kouč. Proti Středočechům nezabralo ani výrazné protočení formací.

Z obránců je nadprůměrný jen Zámorský, v útoku se trápí opory. Kapitán Schleiss je v útlumu, Hrabík s Rekonenem jsou jen stíny loňských střeleckých tahounů. Mertl už v 37 letech není tím pověstným střelcem. A co letní posily? Jakub Lev dře a dává góly, ovšem návraty Petra Straky s Miroslavem Indrákem se zatím nejeví příliš dobře. Druhý jmenovaný se z první formace propadl až mimo sestavu.

Proti Kladnu zůstal na tribuně i Luke Adam. Třiatřicetiletý Kanaďan přišel jako vyhlášený střelec z německého Straubingu. Jenže už od přípravy se dost hledá. V extralize začal ve čtvrté lajně, zatím zapsal jen dvě asistence. Přišel o místo na přesilovce, a teď i v sestavě. „Ale v dalším zápase určitě hrát bude. Je to cizinec, musí si zvyknout na nové prostředí. Šanci ještě dostane,“ přislíbil Kořínek.

Potřebuje, aby se opory týmu chytly. Jinak se za chvíli může bát o místo právě i plzeňský trenér. Západočeši mají ambice rozhodně větší než zachraňovat příslušnost v elitní soutěži.

Reklama