Hlavní obsah

Kváča se po roce vrací do Liberce. Nemohli jsme stát stranou, řekl Pešán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Comeback do brány hlásí Bílí Tygři. Po roce ve švédském Rögle se do Liberce vrací gólman Petr Kváča. Se severočeským klubem podepsal smlouvu na tři roky. „Nemohli jsme stát stranou a moc jsme o něj stáli,“ přiznal kouč a sportovní ředitel Liberce Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Petr Kváča na archivním snímku v dresu Liberce v roce 2021

Článek

Potvrdily se informace, o kterých Sport.cz psal již v polovině dubna. Do Liberce se vrací Petr Kváča, který před rokem odešel do Švédska. Pod Ještědem podepsal smlouvu na tři roky.

„Chtěl si vyzkoušet zahraniční angažmá, které pro něj přes slibný start nakonec nedopadlo úplně šťastně, přestože jeho tým získal stříbro,“ řekl trenér a sportovní ředitel Liberce Filip Pešán.

V BK Rögle se 26letý gólman na začátku sezony střídal s o rok starším Christofferem Rifalkem. „Jsem s tím úplně v pohodě, prý to tady takhle funguje už delší dobu. Jde sice o jinou situaci, než jakou jsem zažíval v Česku, ale musím se s tím poprat. Myslím, že mi může spíš víc dát než vzít. Ostatně veškeré situace jsou tady pro mě nové,“ vyprávěl na začátku listopadu minulého roku.

Kváča nakonec v základní části odchytal 18 zápasů s úspěšností 90,4 procenta. V play off však již šanci nedostal. Rögle nakonec postoupilo z devátého místa až do finále, kde prohrálo s AIK Skelleftea.

„Ve chvíli, kdy začal uvažovat o návratu do Čech, jsme nemohli stát stranou a moc jsme o něj stáli. Přijde k nám obrovská kvalita do brány, Petr se zařadí mezi nejlepší gólmany extraligy. Jsem velmi rád, že se po ročním angažmá vrací zpátky domů,“ dodal Pešán.

Bílé Tygry v minulém týdnu opustili gólmani Lukáš Pařík, jehož získaly Vítkovice, a Dávid Hrenák, jenž míří do Plzně. Kváča odchytal v nejvyšší soutěži 197 zápasů. V roce 2021 byl vyhlášen nejlepším gólmanem soutěže.

„Petr zanechal v naší organizaci velkou stopu nejen díky svým výkonům na ledě, ale také díky popularitě, kterou u fanoušků má,“ uzavřel Pešán.

Severočeské hokejisty již posílil talentovaný obránce Michael Krutil ze Sparty. Definitivně se k Bílým Tygrům vrátil Marek Zachar, který v závěru sezony na severu hostoval z Hradce Králové a v play off patřil k výrazným hráčům bílých šelem.

Liberec opustil Adam Najman, upsal se Ilves Tampere, a Jan Šír, jenž zamířil do Karlových Varů. Téměř jistě nezůstane ani Jakub Rychlovský, na něhož míří zámořské kluby. Severočeský klub naopak smlouvu prodloužil s útočníky Martinem Faško-Rudášem, Jaromírem Perézem, Oscarem Flynnem a obránci Michalem Ivanem, Davidem Aubrechtem a Ianem McCoshenem. Spekuluje se i o návratu Radima Šimka a Adama Musila.