Hlavní obsah

Lubina: Odejít jsem nechtěl, já z boje neutíkám

Sezónu začal jako asistent, po Novém roce už vede Kometu jako hlavní kouč. Třiačtyřicetiletý Ladislav Lubina, muž s kontroverzní pověstí, se pokouší hokejisty Brna vyvést z krize a udržet je na pozicích zajišťujících play-off.

Článek

Ani vám se po abdikaci trenéra Jeřábka zatím nepodařilo Kometu výsledkově zvednout. V čem vidíte příčiny?

Myslím, že herně se lepšíme, v zápasech s Kladnem i na Slavii jsme ale bohužel doplatili na neproměňování vyložených šancí. To je v poslední době naše velká bolest. V Praze jsme neproměnili tři sólové nájezdy, soupeři naopak sami nabízíme laciné góly. Pořád ale věřím, že se zvedneme a do extraligového play off postoupíme z co nejvyšší příčky. Doufám, že to společně s hráči zvládneme. Musíme být trpěliví, vždyť do sestavy teprve nedávno naskočilo několik hokejistů, kteří byli zranění či nemocní.

Čekal jste, že se tak brzy v brněnském celku posunete z postu asistenta na pozici hlavního kouče?

Přišlo to rychleji, než jsem si myslel. Počítal jsem s tím, že se jako asistent budu v extralize rozkoukávat trochu déle. Nastala ovšem nějaká situace, s níž se musím vyrovnat. Je to pro mě posun v kariéře a teď se ukáže, zda jsem schopný funkci prvního trenéra vykonávat.

Už jste stihl něco změnit?

Zatím bylo hodně málo času. Snažíme se ale zapracovat hlavně na hře v početní převaze. Vytvořili jsme kvůli tomu i nové přesilovkové formace. V zápasech se to ale bohužel zatím příliš neprojevilo.

Je velký rozdíl být v mužstvu hlavním koučem, nebo asistentem?

Značný. Takřka stoprocentní odpovědnost nese první trenér, který všechno rozhoduje. S asistentem různé věci sice konzultuje, avšak poté má pochopitelně hlavní slovo.

A co se pro vás teď změnilo na střídačce během extraligových zápasů?

Jsem nyní v roli kouče. Jako asistent jsem měl předtím na starost střídání beků, avšak teď jsem převzal útočníky. Tvrdím totiž, že kdo řídí útočníky, řídí i utkání. Obráncům se věnuje můj nový kolega Svatopluk Číhal.

Proč jste si za asistenta vybral právě jeho?

Je nesmírně zkušeným odborníkem a velmi dobře zná brněnské prostředí. To bylo pro mě prioritní.

Neuvažoval jste o tom, že odstoupíte společně s Jeřábkem?

Neuvažoval, nerad utíkám z boje. Jsem přesvědčený, že tým zase začne předvádět stejně kvalitní výkony jako na podzim.

S jakými ambicemi jste tedy Kometu přebral?

Byl bych strašně rád, kdyby se hráči začali zase hokejem bavit. A samozřejmě také diváci v neustále plném Rondu a v konečném důsledku i celé Brno.

Jako asistent jste už před lety působil v extralize také v Pardubicích. V Brně cítíte větší tlak?

Asi ano. Brno je přece jen větší město a diváci jsou tady náročnější. S jídlem hrozně roste chuť. Když jsme se začátkem prosince ocitli na chvíli na druhé příčce tabulky, hned se řešilo, kdy poskočíme úplně do čela. Chtělo to spíš myslet na to, jak se udržet v elitní šestce. Že tomu bylo jinak, považuji za zásadní chybu.

Jste pardubickým patriotem. Chtěl byste se tam jako trenér jednou vrátit a třeba i získat titul, jenž vám jako aktivnímu hráči těsně unikl?

Samozřejmě že bych jednou rád zase trénoval doma. Nebudu ale hovořit o tom, zda to bude s titulem. To je spíš jen krásný sen.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec