Hlavní obsah

Matematika přehledně: Co potřebují Sparta, Zlín a Litvínov k předkolu. A jak je to s bojem o Prezidenta

Praha

Hned několik tajenek musí rozluštit páteční závěrečné kolo základní části hokejové extraligy. O šestici týmů přímo postupujících do čtvrtfinále už je sice definitivně jasno, stále je však ve hře Prezidentský pohár pro vítěze dlouhodobé fáze sezony, velké drama slibuje i boj o dvě pozice pro předkolo play off, o které se poperou tři mužstva. Co všechno je v 52. kole v sázce?

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bude mít Sparta po pátečním posledním kole základní části extraligy důvod k radosti?

Článek

Z bitvy o Prezidentský pohár úterní prohrou v Litvínově vypadla Plzeň, takže šampionem základní části bude Liberec, nebo Třinec. V lepší výchozí pozici jsou Bílí Tygři. Díky lepší bilanci vzájemných zápasů s Oceláři jim v pátek stačí získat bod na Spartě.

Třinec se na první pozici posune jen v případě, že uspěje v základní hrací době v Mladé Boleslavi a Liberec vyjde v pražské O2 areně bodově naprázdno.

Body ze vzájemných zápasů týmů bojujících o předkolo:
Sparta–Litvínov 9:3
Sparta–Zlín 6:6 (skóre 9:11)
Zlín–Litvínov 4:8

To boj o poslední dvě volná místa, o která se perou Zlín, Sparta a Litvínov, je zamotanější. Beranům i Pražanům stačí bez ohledu na ostatní výsledky k jistotě desítky bod. Chemici musí k posunu na pozice pro předkolo vyhrát po šedesáti minutách ve Vítkovicích a zároveň doufat, že Sparta nezíská ani bod s Libercem nebo Zlín nebude bodovat doma s Brnem.

Zajímavá situace by nastala, pokud by v pátek Litvínov vyhrál za tři body, Sparta získala jeden a Zlín žádný. V tom případě by se všechny týmy srovnaly na 74 bodech a rozhodovala by minitabulka sestavená ze vzájemných zápasů. Nejhorší bilanci by v ní měl Zlín a do předkola by se nepodíval.

Minitabulka ze vzájemných duelů při shodě na 74 bodech:
9. Sparta15 bodů
10. Litvínov11 bodů
11. Zlín10 bodů

Po úterním kole už je jisté, že šampion posledních dvou sezon Kometa skončí po základní části na pátém místě a ve čtvrtfinále narazí na čtvrtý tým po základní části. A jít na Kometu už ve čtvrtfinále se aktuálně třetí Plzni ani čtvrtému Hradci Králové jistě moc nebude chtít.

Aby Mountfield čtvrtou příčku opustil, musí v pátek vyhrát po 60 minutách v derby v Pardubicích a zároveň spoléhat na pomoc Karlových Varů, že porazí Plzeň za tři body. Pak by na čtvrtý flek spadli právě Indiáni.

Program pátečního 52. kola (začátky v 18:00)
Sparta–Liberec
Zlín–Brno
Vítkovice–Litvínov
Mladá Boleslav–Třinec
Pardubice–Hradec Králové
Plzeň–Karlovy Vary
Chomutov–Olomouc

Poslední kolo definitivně určí i vítěze kanadského bodování a nejlepšího střelce. K oběma triumfům má velmi blízko plzeňský útočník Milan Gulaš. V tabulce produktivity má na druhého Marka Kvapila z Liberce čtyřbodový náskok a sahá tak po obhajobě prvenství.

Kanadské bodování
1. Gulaš (Plzeň)60 bodů
2. M. Kvapil (Liberec)56
3. P. Holík (Brno)54

Ještě blíže je pak vítězství mezi kanonýry, protože Kvapil s brněnským Peterem Muellerem na něj ztrácejí pět zásahů.

Nejlepší střelci
1. Gulaš29 gólů
2. Mueller (Brno)24
2. Kvapil24
Který z týmů se nakonec neprobojuje do předkola play off?
Litvínov
31,2 %
Sparta
59,8 %
Zlín
9 %
Celkem hlasovalo 15682 čtenářů.

Reklama