Hlavní obsah

Motor hraje skvěle, ale naše hra je účinná. Musíme vytrvat, řekl před odvetami třinecký Cienciala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Třincem se v roce 2019 rozloučil titulem a třemi trefami ve finále proti Liberci. A zatímco Oceláři vítězili dále, David Cienciala se v dalších čtyřech letech marně pokoušel v na titulový úspěch navázat. Sezonu 2019/2020 ukončily covidové zákazy, dvakrát mu cestu play off ukončil právě Třinec (v roce 2021 v semifinále s Mladou Boleslaví a loni ve stejné fázi s Pardubicemi), jednou neprošel přes České Budějovice (v roce 2022 ve čtvrtfinále v dresu Pardubic).

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor Č. Budějovice 2:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

V průběhu této sezony se z východu Čech vrátil do rodného města s velkým přáním znovu zvednout nad hlavu pohár pro mistra ligy. Vstup do play off Třinci vyšel, v domácím prostředí ve čtvrtfinále proti Českým Budějovicím dvakrát Oceláři zvítězili 2:0, ve druhém utkání se trefil i Cienciala.

Ideální scénář si 28letý útočník pochvaloval. „Dvě domácí vítězství jsou super. Jsme moc rádi, že jsme domácí zápasy zvládli. Ale play off se hraje na čtyři, teď pojedeme do Budějovic a tam musíme hrát stejně jako doma,“ zdůrazňuje Cienciala.

Když se před pěti lety s Třincem loučil, užíval si poprvé roli táty, protože se mu v průběhu play off narodila dcera Zoe. Podobné pocity prožívá i nyní. Krátce po výměně z Pardubic (za Richarda Pánika) přivítali v rodině syna Olivera. A „Činel“ by i jemu rád přinesl do kolébky zlatou medaili.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec–České Budějovice 2:0 (36. Cienciala)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Cesta za pátým titulem je ale ještě dlouhá. Podle Ciencialy ale obhájci titulu vykročili dobře. „Máme skvěle zvládnutý systém. Máme tam strašně moc zablokovaných střel, v tom je klíč. Je to o obětavosti,“ popisoval Cienciala.

Třinec dokázal v obou zápasech skórovat jako první, zatáhl se a výrazně tím snížil českobudějovické šance. „Když se dostaneme do vedení, tak to tenhle tým má skvěle zmáknuté. Všichni drží systém do detailů a v tom je naše obrovská síla. Ale furt je to jen jeden gól a ten nic neznamená. Tady se dají dát tři góly za minutu,“ zdůrazňoval Cienciala, že na těsné vedení nejde spoléhat.

Dvakrát to Třinci stačilo, protože gólman Marek Mazanec drží už sto dvacet minut neprůstřelnost. „Marek je super gólman, v play off to jen potvrzuje. My víme, že to je neskutečná persona, má toho hodně za sebou, takže se na něj dá spolehnout. Chytá zatím parádně,“ pochválil jej Cienciala.

Právě najít recept na bezchybnou defenzivu Ocelářů bude velkým úkolem ofenzivy Motoru na domácím ledě (čtvrtek od 17 hodin a pátek od 17.30). „Nedali gól, ale hráli perfektně a musíme si na ně pořád dávat pozor. Mají tam strašně hodně dobrých hráčů, hrají dobře. Teď to bylo dvakrát 2:0, ale v Budějovicích se to klidně může úplně zvrtnout. Naše hra je účinná, musíme v ní vytrvat. Musíme pokračovat v tom, jak hrajeme, to je klíč,“ zmínil Cienciala, že hra vítězů posledních čtyř play off se měnit nebude.

Reklama