Hlavní obsah

Možná jsem právě já byl ten trojský kůň, hořce se usmála posila Sparty, která nestačila na liberecký uragán

Mladou Boleslav ve středu opouštěl po trejdu coby její nejproduktivnější hráč po pěti porážkách a zamířil do Sparty, která doma naopak šestkrát za sebou neprohrála. Jenže zatímco Bruslařský klub bez Pavla Kousala v pátek deklasoval Kometu 7:3, premiéra v dresu Pražanů 24letému útočníkovi zhořkla. Sparta podlehla Liberci 2:5 a doma poprvé pod trenérem Hořavou. Na den přesně po dvou měsících...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kousal poprvé v dresu pražské Sparty

Článek

„Možná jsem právě já byl v Boleslavi ten trojský kůň," hořce se usmál reprezentační forvard při zmínce, že Středočeši bez něj zaváleli.

Kousal začal ve Spartě ve čtvrtém útoku s G. Thorellem a Konečným, odehrál celkem dvanáct minut, chodil na přesilovky a dvakrát vystřelil na bránu. Rovněž ale byl u dvou inkasovaných gólů. Zkraje druhé třetiny bezprostředně poté, co opustil trestnou lavici, Liberec snížil na 1:2, čímž zadělal na nakonec parádní pětigólový obrat.

Foto: HC Sparta Praha / Vladimír Koča

Pavel Kousal ve sparťanské kabině.

„Ten faul byl hodně zbytečný," vyčítal si dvě minuty za vysokou hůl. „První zápas v novém týmu je vždycky těžký. Kluci mi radili, co dělat na vhazováních a další věci. Myslím, že se do toho rychle dostanu," hodnotil rodák z Jihlavy svůj výkon.

Navzdory porážce je rád, že zamířil do týmu jednoho z hlavních aspirantů na titul. „Změna to je velká. Na Spartu chodí mnohem víc fanoušků než v Boleslavi, zimák je taky úplně jiný. VO2 areně je hrozné vedro, na to nejsem z Boleslavi zvyklý. Projevuje se to i na ledu, který je dobrý vždycky jen prvních deset minut třetiny," prohlásil Kousal, jenž se Spartě upsal i na další dvě sezony.

Sparta, která se od druhé třetiny musela obejít bez Tomáška, jenž se svalovým zraněním odjel na vyšetření, nadějně rozjetý zápas ztratila zaslouženě. Liberec byl od druhé třetiny, kdy za stavu 0:2 výrazně zlepšil pohyb, jasně lepší. „Mám dojem, že jsme dominovali celý zápas. I první třetinu, kde jsme po smolných odrazech dvakrát inkasovali. Takové vítězství proti aspirantovi na titul se vždy cení," radoval se z výhry 5:2 Martin Faško-Rudáš, jenž k ní pomohl třemi asistencemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Birner z Liberce (uprostřed) oslavuje gól na 2:2

Dvěma góly se pak blýskli Michal Birner a Tomáš Filippi. „Přesně tyhle zápasy mě baví. Hrát v O2 areně, kde vždy přijde hodně lidí, je pro každý tým svátek. Mám to tady rád," užíval si Birner pátou výhru z posledních šesti zápasů, kterou v Praze sledovalo téměř 10 tisíc fanoušků.

„Vím, jaká je moje pozice v týmu. Jsem tady od toho, abych ve velkých zápasech dodal týmu klid a sebevědomí. Sparta je jedním z favoritů na titul, chováme k ní respekt. My jsme ale od druhé třetiny zlepšili pohyb a hráli fakt výborně," dodal 36letý účastník dvou MS, Světového poháru a ZOH v Pchjongčchangu.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec