Hlavní obsah

Na zimáku byl pořád, chválí Šmíd nejmladší eso Liberce. Jak blízko byl jeho návrat na play off?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V play off zatím mladí Bílí Tygři trochu nečekaně zastiňují zkušené matadory, benjamínek Jakub Rychlovský je dokonce nejlepším střelcem týmu. Bývalou oporu Liberce Ladislava Šmída však jejich výkony až tolik nepřekvapují. „Svou šanci chytili za pačesy a hrají výborně," chválí své někdejší parťáky za výkony v play off, kde Severočeši hrají čtvrtfinále s Hradcem Králové po dvou duelech nerozhodně 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Šmíd z Liberce během čtvrtfinále play.

Článek

Přesně před rokem s nimi Šmíd ještě bojoval proti Spartě o semifinále, po vyřazení ve druhém nejdelším utkání historie však z rodinných důvodů ve 36letech ukončil kariéru a loučil se se slovy: „Mohl jsem pomoct ve vývoji mladým klukům a myslím, že budoucnost týmu je v bezpečí," tušil už vloni v březnu bývalý reprezentant. Jejich rozvoj nyní sleduje jen na dálku z Kanady, kde v Edmontonu působí jako kouč rozvoje u juniorského týmu.

„Najmič měl už výbornou základní část, Kuba Rychlovský teď v play off střílí góly a dokazuje, jak je pro tým platný. Hraje výborně, stejně jako Šírák. Jsou teď víceméně rozdíloví hráči. Jsou výborně fyzicky připravení a do toho mají skvělé dovednosti. Vzhledem k jejich věku si až říkáte, kde bude jejich strop," vyzdvihuje Šmíd 22letého Adama Najmana, 23letého Jana Šíra a 21letého benjamínka mužstva Jakuba Rychlovského, který je aktuálně se čtyřmi zásahy nejlepším střelcem Liberce ve vyřazovacích bojích.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Střelec Jakub Rychlovský (vlevo) se raduje z třetího gólu Liberce, s gratulací za spoluhráčem spěchá Jaroslav Vlach.

„Kuba to má v hlavě fakt srovnaný, je normální kluk. A chce se pořád zlepšovat, což bylo vidět. Ten byl na zimáku pořád. Je hodně dobře fyzicky připravený, dynamický, dobře bruslí, nebojí se soubojů je silný na puku. A fakt má hodně dobrou střelu. Dokáže vystřelit z plné rychlosti, což moc hráčů neumí. Pro něj tohle může být jen začátek," myslí si Šmíd.

Střelci Liberce v play off
Jakub Rychlovský 4
Oscar Flynn 2
Michael Frolík 2
Adam Najman 2
Adam Dlouhý 2
Uvis Janis Balinskis 1
Michal Birner 1
Petr Kolmann 1
Petr Jelínek 1
Tomáš Filippi 1
T.J. Melancon 1

V čem se podle něj za poslední rok zlepšili především? „Nabrali zkušenosti. Války v play off ti dodají vůbec nejvíc. Hodně tě nakopne, když si dokážeš, že máš na ledě právem místo a můžeš hrát proti nejlepším týmům jako je Třinec či Sparta. Se zkušenostmi začneš o hokeji přemýšlet jinak, puky jen neodpaluješ, podržíš si ho, jsi na něm silnější. Už když přišli do Liberce, bylo vidět, že dovednosti v sobě mají a jde jen o to, aby si věřili, že je dokáží prodat i v zápase. A oni si teď věří," vysvětluje Šmíd.

Góly teď táhnou tým více než zkušení borci jako Birner, Bulíř, Vlach, Jelínek či Filippi. „Ale přesně o tomhle je tým. Když někteří body neprodukují, jsou tam jiní, aby je zastoupili. V Liberci to nikdy nestálo na jednom, dvou hráčích, vždy na týmu," podotýká Šmíd.

Před rokem sice ukončil kariéru, ale ve hře byla i varianta, že by se na play off ještě na led do týmu kouče Patrika Augusty vrátil. „Je pravda, že jsem o tom přemýšlel. Řešili jsme to i doma, ale nakonec mi to nedávalo smysl kvůli rodině, když už jsem se jednou rozhodl skončit kvůli dětem a pak se zase vracet. I když mi hokej hodně chybí, obzvlášť teď v play off," přiznává.

Bývalým spoluhráčům tak v play off alespoň fandí ze zámoří. „Když Liberec prohrával v rozhodujícím předkole s Plzní rychle 0:3, tak jsem česky nadával, až se mě ostatní trenéři okolo ptali, co dělám...," prozrazuje s úsměvem.

„Musel jsem jim vysvětlovat, ať to neřeší, že můj tým hraje v play off a vypadá to, že vypadne. Nakonec se ukázalo, že tým je vnitřně hodně silný. Otočit z 0:3 na 4:3 a obzvlášť v play off je hodně těžký, to zvládne jen dobrý tým," vzpomíná senzační obrat, díky kterému si Severočeši vybojovali čtvrtfinále s Hradcem Králové, které pokračuje ve čtvrtek třetím dílem na ledě Liberce za stavu 1:1.

Kdo se ve třetím čtvrtfinále mezi Libercem a Hradcem Králové dostane do vedení 2:1 na zápasy?
Liberec
79,9 %
Hradec Králové
20,1 %
Celkem hlasovalo 363 čtenářů.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice