Hlavní obsah

Napodobit Haška? To bych si asi zlomil ruku i nohu, obdivuje jeho zákroky Pinc

Jirka G. NovákSport.cz

Hraje se poslední minuta první třetiny, když se za bezbrankového stavu řítí na Dominika Haška hráč soupeře. "Dominátor" se pokládá na záda, překlápí své tělo po ledě s rozpaženýma rukama a vystrčenými betony a šanci likviduje. Ne, nejde o jeden z nenapodobitelných Haškových zákroků z dob největší slávy v NHL, takhle zastavil nájezd libereckého Duška a nakročil k čistému kontu ve druhém semifinále extraligy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pardubický brankář Dominik Hašek likviduje akci libereckého Antonína Duška.

Článek

"Shodou okolností jsem zrovna ráno tenhle zákrok trénoval na rozbruslení. Když kluci hráli bago ve středním pásmu, tak jsem si tyhle obraty zkoušel. Nevím, jestli to byla náhoda, nebo jsem to tak chtěl, člověk o tom v tu chvíli tolik nepřemýšlí, prostě jsem to najednou udělal," popsal svou akrobacii v brankovišti Dominik Hašek.

"Jel jsem ze strany a viděl, že jde Hašek k zemi, tak jsem si chtěl puk přitáhnout na druhou tyčku. Jenže jak jsem byl v záklonu, tak už jsem nedokázal puk zvednout. A Hašek se stačil i na zádech přemístit a já trefil jeho ruku," vylíčil stejný moment a největší šanci Liberce ve druhém semifinále Antonín Dušek.

Haškův neobvyklý zákrok mladého útočníka nepřekvapil. "Přece jen na Haška koukám odmala, takže vím, že se často takhle v brankovišti rozplácne. V televizi jsem při zápasech NHL viděl dost takových jeho zákroků," pousmál se Dušek, který v době, kdy "Dominátor" vyhrál první Stanley Cup s Detroitem, sotva dostal občanku.

I Hašek je jenom člověk, však on něco pustí

Haškův nenapodobitelný styl chytání rozebírali hokejoví odborníci dlouhé roky a tajemství jeho úspěchu se dá jen těžko ve zkratce popsat. "Ty jeho zákroky se ani nedají okoukat. Kdybych to chtěl zkusit, tak si přitom asi zlomím ruku i nohu," kroutí hlavou liberecký gólman Marek Pinc.

Jeho spoluhráči se na chytající legendu světového hokeje nijak speciálně nepřipravují. "Viděli jsme pár ukázek na videu, ale to si pravidelně pouštíme na jakéhokoliv jiného gólmana. Jen jsme si řekli, že se často plácá po zemi, takže mu to musíme dávat nahoru. Snad to vyjde příště. I Hašek je jenom člověk a když na něj budeme střílet a překážet mu v brankovišti, tak nějaké ty góly taky pustí," věří Dušek.

Reklama

Související témata: