Hlavní obsah

Napravený hříšník Mandát řehtá v kabině. Je to dříč, chytrý a poctivý kluk, chválí ho spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, dobrá výkonnost útočníka nemusí být zobrazena jen v počtech gólů a asistencí. Jan Mandát si v nadupaném pardubickém kádru v dosavadních dvou extraligových duelech nepřipsal ani bod, i tak si po zápase v Kladně musel v kabině nasadit koňský chomout a hlasitě zařehtat. Není to však akt potupy, ale naopak symbol ocenění, protože právě 27letého útočníka zvolili jeho parťáci nejlepším hráčem utkání. A Mandát i jim dokazuje, že po odpykání dvouletého trestu za užití kokainu, je napraveným hříšníkem, který plní to, s čím se do Pardubic vrátil: „Za Dynamo jsem ochotný položit život.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejový útočník Pardubic Jan Mandát (vlevo) s kladenským Jakubem Klepišem v nedělním extraligovém utkání

Článek

Nejprve byl v útrobách kladenského zimáku skrz dveře slyšet z pardubické šatny vítězný pokřik, po něm přišel ještě jeden – tak trochu utajený –, jenž později rozkryl brankář Dynama Roman Will. A taky zdůvodnil, proč chomout visel na hlavě právě Mandátovi.

„Dali jsme mu ho, protože odvádí neskutečnou práci. Je to dříč, mám z něj obrovskou radost. Přeji mu, aby se svojí poctivostí dostal tam, kde v Česku skončil. Má našlápnuto výborně, je to skvělý kluk, rozumný, chytrý. Zaslouženě jsme ho zvolili hráčem utkání, protože blokuje střely, dohrává souboje, je poctivý.“

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Rytíři Kladno vs. HC Dynamo Pardubice 1:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ano, v nabitém týmu Dynama je spíše přehlíženým borcem ze čtvrté formace. Jenže pro kouče Varaďu je také důležitým mužem do oslabení, v němž byl v neděli nejvytěžovanějším útočníkem a důkazem, že tým nelze tvořit jen z hvězd, ale potřebujete i poctivé pracanty.

Jak už ale naznačil Will, Mandát má za sebou škraloup, který se teď snaží ze svého hokejového životopisu vyčistit. V Pardubicích to svého času dotáhl až na asistenta kapitána, jenže v prosinci 2020 byl pozitivně testován na kokain, za což o měsíc později dostal dvouletý flastr. Tehdy lhal, že to musí být omyl, leč pardubický boss Petr Dědek nekompromisně říkal: „Je to šílené, hráč Mandát pro nás skončil.“

Mandát „prchnul“ do zámoří, směl nastupovat v ECHL, zdejší třetí nejvyšší soutěži, na kterou se dopingový trest nevztahoval, aby mu po necelých dvou letech Petr Dědek zase zavolal a vzal jej na milost.

„Chci sám sobě a hlavně svojí rodině dokázat, že na to pořád mám. Přál bych si, aby na mě mamka s taťkou mohli být zase pyšní, protože oni to všechno odnesli nejvíc. Rád bych, aby na mě lidi trochu změnili pohled, protože jsem ochotný za Dynamo položit život,“ říkal letos v lednu.

Hrál pod koučem Rulíkem, teď má své místo také za vlády jeho nástupce Varadi, který už dopředu oznámil, že všichni hráči u něj mají čistý štít. Mandát dře a snaží se odčinit své (nejen) hokejové hříchy. A nejspíš mu vůbec nebude vadit, pokud v kabině bude spoluhráčům řehtat pravidelně.

Reklama