Hlavní obsah

Parádní gesto! Český útočník pomohl malým hokejistům, Oceláři myslí i na děti uprchlíků z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní gesto českého útočníka Radka Faksy. Třinecký odchovanec, který momentálně hraje ve slavné zámořské lize za Dallas Stars, prostřednictvím hráčské asociace NHLPA a jejího speciálního programu zajistil pro Oceláře pětadvacet setů výstroje pro nejmenší hokejisty. Klub výstroj věnuje také dětem ukrajinských uprchlíků, které se zapojily do přípravy s třineckou mládeží.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Radek Faksa (12), Luke Glendening (11) a Jani Hakanpaa (2) z Dallasu se radují po jednom z gólů proti Los Angeles.

Článek

Třinec v sobotu vstoupil vítězně do play off a fanoušci mu za to nadšeně aplaudovali. Ve WERK Areně se tleskalo ale už během první přestávky, kdy prezident klubu Ján Moder na ledové ploše převzal výstroj pro mládež. Tu by měly využít také děti z rodin ukrajinských uprchlíků, které našly v Třinci dočasný azyl a pomalu se zapojují také do hokejové přípravy s třineckou mládeží.

"Velice si vážíme iniciativy Radka Faksy i výstroje, která z Ameriky do Třince dorazila," komentuje počin útočníka manažer mládeže Ocelářů Jiří Juřík na internetových stránkách klubu.

S myšlenkou zařídit výstroj pro třinecký klub přišel sám Faksa. "V minulosti jsem od svých spoluhráčů v NHL slyšel o programu, který hráčská asociace v souvislosti s výstrojí pro nejmenší hokejisty připravuje a hned jsem se na něj taky začal vyptávat. Jedinou podmínkou je pět odehraných sezon v NHL," cituje web Faksu.

"Vybral jsem si Třinec, protože mám s lidmi z klubu dodnes vřelý vztah. Oceláři mi výrazně pomohli k mé kariéře, organizaci velmi dobře znám a dobře jsem věděl, že výstroj skončí ve správných rukou, v rodinách, které pomoc potřebují. O tom celý tenhle program totiž je. Jako malý jsem hrál hokej spolu s bráchou a vím, jak náročné pro rodiče bylo nákladnou výstroj zajistit," dodává Faksa.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice