Hlavní obsah

Pardubice do KHL? Nemáme půl miliardy, zdůraznil Kusý

PRAHA/PARDUBICE

Švédský druholigový tým AIK Stockholm podle ruského deníku Sport Express již podepsal dohodu a je připraven vstoupit do Kontinentální ligy. Kromě Skandinávie ale plány šéfa Gazpromu a KHL Aleksandra Medvěděva zasahují také do Čech. Před čtrnácti dny bylo znovu osloveno vedení pardubického klubu, za jakých podmínek by uvažovalo o vstupu do projektu. „Byli jsme kontaktováni, ale realita je vzdálená,“ potvrdil Sport.cz generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý

Článek

„Nabídku jsme registrovali již před dvěma lety, ale v současnosti jsme žádnou novou neobdrželi a žádná jednání z naší strany neprobíhají,“ řekl Kusý s tím, že pokud bude projekt do budoucna úspěšný a mohl by vytvořit panevropskou ligu, pak jde o otevřené téma. „Ale nejen pro nás, o účasti v KHL uvažovaly i Karlovy Vary,“ připomněl Kusý jarní zájem ruských bossů v lázeňském městě. „Byli jsme osloveni, protože hokej je v Pardubicích fenomén, máme zázemí i halu, letiště, jsme železniční uzel - to vše jsou věci, které jsou pro Rusy zajímavé. Jsme ideální klub stejně jako Vary, ale ekonomické stimuly jsou nastaveny jinak,“ dodal.

Podle ruského deníku Sport Express by Pardubice mohly do ligy vstoupit, ale otázkou jsou finance. „Je to atraktivní záležitost, ale nemáme půl miliardy,“ usmál se Kusý a zároveň se podivil, v jaké kondici je švédský tým, který svůj vstup do KHL podmínil podle tamních médií tím, že mu Rusové najdou sponzora. „Museli bychom mít zajištěno minimálně patnáct miliónů euro a uvažovat o vstupu ruských společností a evropských sponzorů, kteří by byli schopni pokrýt náklady,“ zamyslel se Kusý.

„Když se člověk přihlásí do takové soutěže, nejde to na rok,“ uvědomuje si Kusý další aspekt. „Musíte se totiž rozhodnout, zda budete působit jen v této soutěži nebo i v extralize,“ připomněl další problém. „Nedovedu si představit, že by se v Pardubicích hrála KHL i extraliga, byť by to byla pro našeho diváka velice atraktivní záležitost,“ dodal. „Když do takového projektu vstoupíte a potom se za tři roky vrátíte a budete chtít hrát českou ligu, tak můžete začít od okresního přeboru,“ varoval.

Spíše pesimista

V tuto chvíli je tedy Kusý spíše pesimista. „Určitě se o projekt budeme zajímat a zůstaneme v roli pasivního pozorovatele,“ nevyloučil budoucí jednání. „Rusové mají hokejové kluby jako hračku. Spíše chtějí uplatňovat evropský vliv a vytvořit protiváhu NHL,“ zdůraznil. „Snaží se najít sportovní model fungujícího giganta, navíc v čele Gazpromu je člověk, který je hokejový nadšenec,“ připomněl Kusý osobu Medvěděva. Kusý je však takovým nápadem nadšený. „Rusové se postavili mezinárodní federaci i NHL a mají finanční sílu takovou ligu zorganizovat, což je mně velmi sympatické,“ uvedl.

Ohledně teoretické soupisky nemá generální manažer východočeského mužstva vrásky na čele. „Pardubice by mohly klidně hrát se současným kádrem extraligu i KHL,“ myslí si. „Ale nejsme tak daleko, že bychom o startu v KHL uvažovali,“ zdůraznil. „Realita je v téhle věci velmi vzdálená,“ dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.