Hlavní obsah

Pardubický kat Málek si na Východočechy věří i v barvách Vítkovic

OSTRAVA

Jedním z hlavních strůjců postupu vítkovických hokejistů do semifinále play off byl brankář Roman Málek. Třiatřicetiletý zkušený gólman by mohl být trumfem ostravského celku i v nadcházející sérii proti Pardubicím, se kterými má v play off stoprocentně úspěšnou bilanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Roman Málek se snaží zabránit dorážce budějovického Pšurného.

Článek

Zatímco Vítkovice nemají s východočeským klubem poslední dobou zrovna dobré zkušeností, Málek není zatížený prostředím ani minulostí. Proti Pardubicím, loňskému finálovému přemožiteli Vítkovic, se mu ve vyřazovací části daří.

"Dvakrát jsem proti nim chytal za Slavii, jednou za Plzeň a pokaždé jsme dokázali postoupit. Dvakrát to bylo dokonce v rozhodujícím sedmém utkání na pardubickém ledě. Třikrát porazit jedno mužstvo v play off, to jsou přece příjemné vzpomínky," usmál se Málek, který do Ostravy přišel těsně před sezonou ze švédského MODO.

Klub po něm sáhl kvůli zdravotním potížím Martina Pruska a Málek mu důvěru vrací. Atmosféru českého play off si užívá po třech letech.

V semifinále už dlouho nechytal

"V semifinále už jsem dlouho nechytal. Jsem rád, že se nám zatím daří, protože před sezónou nám moc lidí nevěřilo a spíše nás tipovali na boj ve skupině o udržení," řekl Málek.

I jeho zkušenosti a stabilní výkony však tým trenéra Mojmíra Trličíka vystřelily na špici extraligové tabulky. V účastníkovi mistrovství světa v roce 2003 našly Vítkovice spolehlivou náhradu za Jakuba Štěpánka, který odešel do Petrohradu. "Chytili jsme začátek sezóny a to je pro pohodu v mužstvu vždycky strašně důležité. Moc se nám nevěřilo, ale o to více jsme se semkli," řekl Málek.

Před slavistickým odchovancem, který v roce 2003 s mateřským klubem dosáhl na extraligový titul a o rok později na stříbro, se nyní rýsuje znovu vidina medailového úspěchu. Pokud favorizovaný Třinec vyřadí Slavii, Vítkovice už skončí nejhůře třetí.

Uspokojení nepodlehnou

"Pardubice jsou těžký soupeř, ale co si chcete vybírat v semifinále. Hrát se dá s každým. Jak říkám, nám se před sezónou moc nevěřilo, teď jsme v semifinále. Pro psychiku a sebevědomí to je velké povzbuzení," uvedl Málek.

Podle něj to však neznamená, že by vítkovický tým podlehl uspokojení. "To opravdu nehrozí, přece si můžeme zahrát ve finále a to je motivace jako hrom," dodal Málek.

Reklama

Související témata: