Hlavní obsah

Pardubický mladík si zvyká na extraligu. V patnácti zvedl i 110 kilo a v Kanadě snášel tuhé zimy

Pardubice

Nese nálepku hokejisty, který pobral velkou porci talentu. Tři roky se mládežnický reprezentant Vojtěch Budík statečně rval v kanadské juniorce a snil o NHL. Když s ním ale Buffalo v létě nepodepsalo smlouvu, měl dvacetiletý bek o příští štaci jasno. Sbalil věci a vrátil se do mateřských Pardubic, aby si poprvé v životě zahrál extraligu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický obránce Vojtěch Budík.

Článek

Už jste se v extralize adaptoval?

Pomalu si na ni zvykám. Hráči jsou tady zkušenější, silnější a chytřejší. V juniorce nebyli tak vychcaní, tam létali po ledě, dohrávali souboje a bylo i hodně bitek. V Pardubicích nás trenéři nabádají, abychom hráli hlavně dobře do obrany. V Kanadě to bylo spíš naopak, mladí hodně útočí a moc nebrání. I proto tam padá hodně gólů.

Po delší době si užíváte i české žertíky.

To je pravda, v Kanadě mi chyběly, i když jsem se tam taky zasmál. V Pardubicích jsou na vtípky především Rosťa Marosz s Markem Trončinským. Celkově je fakt krásný pocit být zase doma, kde jsem vyrůstal a dělal první hokejové krůčky. Když jsem v sedmnácti letech odcházel za moře, s pardubickým áčkem jsem jenom trénoval. Teď už hraju i zápasy. Pomáhají mi tady zkušení kluci jako Čáslava, Sýkora, Rolinek. Jsem rád, když mě povzbudí nebo řeknou, že se mi něco povedlo, nebo třeba co jsem udělal špatně. Hodně mi radí trenér Holaň, který mi dává prostor na ledě.

Miloš Holaň patřil v devadesátých letech k vynikajícím ofenzívním obráncům, vy také rád podporujete útok. Co nejvíc pilujete?

Po tréninku mi trenér třeba řekne, ať si dám deset puků na modrou čáru a snažím se o prudkou ránu do šibenice. Nebo děláme nějakou rozehrávku navíc.

Spolu s ofenzívními choutkami disponujete také silovými schopnostmi.

Dřív jsem každý den cvičil. Pamatuju si, že jsem v patnácti letech v mladším dorostu zvedl 110 kilogramů na bench. Nevím ale, jestli bych tohle dokázal i teď. Nezkoušel jsem to (úsměv).

V současné době jste na marodce a v extralize zatím absolvoval pět zápasů. Jak se vám jeví pardubický tým?

Moc gólů dávat asi nebudeme. Naší největší zbraní je obrana. Když brankáři zachytají, máme velkou šanci na výhru proti komukoliv.

Tři roky jste hrál WHL za Prince Albert, kde se vám dařilo. Přesto jste kontrakt s týmem Sabres, který vás před dvěma lety draftoval, nakonec neuzavřel. Štve to moc?

Byl jsem samozřejmě zklamaný, zúčastnil jsem se v Buffalu dvou kempů. Ale beru to prostě tak, že musím dál makat, abych se jednou do NHL podíval. Na druhou stranu je fajn, že teď můžu být doma s rodinou a přítelkyní.

Hrál jste na posledním mistrovství světa dvacítek, které se konalo právě v Buffalu. Jak vás fanoušci přijali?

Když jsem vyjel na rozbruslení nebo na led k zahájení zápasu a hlasatel oznamoval moje jméno, diváci křičeli. Potěšilo mě to. Potkal jsem se tam s hlavním kuchařem Sabres a pokecal taky s jejich kustodem, s nímž jsem se dobře znal z kempů. Domluvil jsem našim kustodům z reprezentace exkurzi v kabině Buffala.

Šampionát se vám povedl stejně jako loňská klubová sezóna. V 63 duelech základní části jste nasbíral 41 bodů za 14 gólů a 27 asistencí.

Povedla se mi především druhá půlka, když jsem se vrátil po Vánocích z mistrovství. Střelecky se mi dařilo. Předtím jsem měl v každém zápase třeba pět střel, pálil i z rohu, ale nic tam nespadlo. Tým navíc udělal rekordní sérii výher, a nakonec postoupil do play off. V něm dokázali kluci potrápit Moose Jaw, s nímž jsme v sedmém utkání prohráli 4:5 a rozhodující gól inkasovali čtyři minuty před koncem. Měli jsme malý zimák pro dva a půl tisíce diváků a bylo pořád vyprodáno.

Cestování a zápasů jste si užil v sezóně dost. Jak jste trávil v Prince Albertu volný čas?

Občas jsme s kluky zašli někam na večeři nebo do kina, ale nic jiného tam dělat nešlo, protože město je menší. Spíš jsem odpočíval, dělal úkoly do školy, trávil volno u Xboxu a povídal si s rodinou, u které jsem bydlel a která se o mě starala. Měli dva kluky, byla sranda.

Anglicky jste se naučil rychle?

Ze školy jsem si přivezl základy, ale perfektně jsem neuměl. Na zimáku jsem chodil na doučování, každý den ráno vždycky jednu hodinu. A mluvil jsem i s rodinou. Po roce jsem se jazyk docela naučil, po dvou letech pak rozuměl už všemu a byl v pohodě.

Nevadila vám tamní tuhá zima?

Byla opravdu těžká. Skoro každý den ukazoval teploměr minus 33 stupňů. Vyšel jsem ven a hned se klepal. Naštěstí jsem většinou chodil jenom nějakých patnáct metrů, protože mě vždycky vyzvedával autem spoluhráč. Pamatuju, že jsme byli jednou v té zimě rybařit, navíc ještě foukal vítr. Oblékl jsem troje tepláky, troje ponožky, teplé boty, dvě mikiny, bundu, čepici, rukavice a stejně jsem byl po hodině totálně zmrzlý a nemohl hýbat prsty.

Rád byste v budoucnu pronikl do NHL, kterého obránce v ní obdivujete?

Líbí se mi Švéd Oliver Ekman-Larsson a Švýcar Roman Josi. Jsou to dobří bruslaři, navíc drží hokejku nalevo jaká já. Samozřejmě mým idolem byl také Jaromír Jágr. Sledoval jsem doma jako dítě na kazetách, jak projížděl přes celé hřiště a dělal si z obránců švandu.

V létě jste se zúčastnil v Přerově reprezentačního kempu pod novým koučem Milošem Říhou. Jaká to byla pro vás zkušenost?

Vůbec jsem nečekal, že dostanu pozvánku takhle brzy. Měl jsem obrovskou radost. Snažil jsem se trenérům ukázat co umím. Snad přijde ještě nějaká další.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice