Hlavní obsah

Pech zachráncem Modrého. Nebylo jednoduché ustát, do čeho jsme se namočili, říkal kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet dnů čekali hokejisté Českých Budějovic na extraligovou výhru. Černou sérii devíti porážek ukončili až čtvrteční předehrávkou 13. kola, při níž během 41 sekund smazali dvoubrankový náskok Plzně. Obrat završil vítězný nájezd Lukáše Pecha, který tak měl prsty ve všech třech gólech domácích a zřejmě tím zachránil trenéra Jaroslava Modrého na střídačce Motoru.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Českých Budějovic Jaroslav Modrý během utkání 13. kola extraligy proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Den před zápasem dalo vedení jihočeského klubu ultimátum, že pokud nebude zápas s Plzní vítězným, Modrého angažmá okamžitě končí. „Musel jsem to přijmout jako výzvu. Bytostně nerad prohrávám, a čekání na vítězný zápas se děsivě protahovalo," sdělil trenér.

„Nebylo jednoduché ustát, do čeho jsme se namočili. Celá ta situace i různé komentáře se promítly do určité svázanosti mužstva. Byli jsme dost pokleslí," řekl Modrý, jehož svěřenci inkasovali už ve třetí minutě, kdy jinak spolehlivě chytající brankář Strmeň zaváhal s rozehrávkou a pukem trefil jen Kodýtkovy brusle, od nichž se puk odrazil ke snadno skórujícímu Schleissovi.

Motor citelně postrádal zraněné opory, brankáře Hrachovinu i útočníka Gulaše, a ještě ve 37. minutě prohrával 0:2. Na ledě mu dlouho nevycházelo vůbec nic a nad Modrého budoucností se smrákalo. Až Pechem využitá přesilovka domácí hokejisty probrala, hned při dalším střídání Jakub Valský z přihrávky 39letého útočníka srovnal skóre.

Autor druhého budějovického gólu sice ještě není zdravotně fit, ale se sebezapřením nastoupil. „Šel jsem bojovat, abych pomohl v těžké krizi týmu. I když jsme tekli o dva góly, řekli jsme, že do toho musíme jít nadoraz, ale s klidnou hlavou a nebláznit tolik," říkal Valský.

„Kluci zabojovali a našli cestu vítězství, snad se od toho můžeme odrazit," oddechl si Modrý po nájezdech, při nichž plzeňský Malát trefil jen tyčku, kterou Strmeň vděčně pohladil. Z deseti exekutorů uspěl jen domácí Pech uzavírající pátou sérii. „Byla výhoda, že jsem při svém nájezdu nebyl pod tlakem nutnosti proměnit. Kdybych nedal, tak se jezdilo dál, takhle ale bylo hotovo. Hráli jsme pro sebe, pro trenéra, pro celé Budějovice," tvrdil hrdina utkání, jenž si v kanadském bodování polepšil na 3+9.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hokejisté Motoru České Budějovice se radují z vítězství nad Plzní.

„Nájezdy už byly hop nebo trop. Zachránil to Pecháček. Odvedl obrovskou práci pro tým, měl na něj velký vliv v kabině i na ledě. Když při absenci Gulyho dostal prozatímně céčko na dres, ještě to umocnilo jeho přirozenou rolí lídra," ocenil Pechův přínos i kouč.

Na střídačce byl hodně soustředěný, ale dával prostor i asistentu Davidu Čermákovi. „Snažil jsem se nejen mluvit, ale i hodně poslouchat. O ultimátu směrem k mé osobě mužstvo dobře vědělo a myslím, že ho to vyburcovalo, aby ukázalo svůj charakter," připustil Modrý.

Pro plzeňský tým byl jen bod ztrátou. „Do poloviny utkání to bylo z naší strany výborný výkon. Drželi jsme se v útočném pásmu, měli šance a vedli 2:0. Úplně zbytečným faulem jsme ale vrátili Motor do hry. Hodně nás mrzí, co jsme všechno neproměnili. V prodloužení jsme nevyužili přečíslení tři na jednoho. Nájezdy jsme opět nezvládli," říkal trenér hostů Petr Kořínek.

Reklama