Hlavní obsah

Porvat se s Jágrem? Proč ne..., mínil sparťanský symbol a bál se průvanu v peněžence

Jan Škvor, Jarmila BastlováSport.cz

Posledních pět zápasů neposbíral gól ani asistenci, takže v mateřské Spartě, jíž je za deset sezon nepřetržitého působení jedním ze symbolů, stále čekal na jubilejní dvoustý kanadský bod. Devětadvacetiletý hokejový útočník Miroslav Forman se kulaté mety dočkal až ve středu proti Kladnu, když na začátku druhé třetiny zvyšoval na 2:0. V zápase, v němž byl po výhře 6:2 vyhlášen nejlepším hráčem Pražanů, se dostal i do menší potyčky s legendárním útočníkem a majitelem Rytířů Jaromírem Jágrem.

Sparťané si užívali rekordní návštěvuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Kluci mi mé čekání na dvoustý bod neustále připomínali a říkali 'dneska, dneska ho uděláš a dáš něco do kasy'. Myslím, že tím mě i trošku zbrzdili," smál se Forman, jenž proti Rytířům zaznamenal i asistenci, takže aktuálně má ve 409 extraligových zápasech 201 bodů za 75 branek a 126 asistencí.

Kombinace jubilejního dvoustého bodu a ceny pro nejlepšího hráče utkání v něm vzbuzovala obavy. Uvědomoval si totiž, že přijdou požadavky spoluhráčů o příspěvek do klubové kasy. „Budu to muset ještě nějak usmlouvat, protože tady létala slova jako desetitisíce a podobně. Prostě úplně nesmyslné částky. Říkal jsem, že dám dva tisíce, tak uvidíme, jestli mi to projde," obával se Forman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Forman ze Sparty oslavuje gól na 3:0 během utkání Tipsport extraligy s Kladnem.

V závěrečné třetině souboje s Rytíři, který viděla rekordní návštěva sezony (17 220 diváků) se na ledě přiostřilo a došlo i na několik náznaků potyček. Do jedné z nich se s Jaromírem Jágrem přimotal i Forman. „Ale ani jsem se s ním nechytil. To spíš Dvořka (Tomáš Dvořák)," vybavoval si a uvažoval nad tím, jestli by byl schopen se s nejlepším českým hokejistou všech dob poprat.

„Všichni víme, co dokázal. Je to jeden z nejlepších hráčů historie, o tom se nemusíme bavit. Beru ho jako legendu, ale zároveň jako každého jiného hráče. Hraje stejnou ligu jako já. Myslím, že by k tomu nedošlo, ale kdyby ano, tak proč ne?" mínil Forman a měl radost za obránce Jana Piskáčka, který se do sestavy Sparty vrátil po dvou měsících a jednom dni.

Piskáček v prvním kole proti Plzni jel potrestat faul plzeňského obránce Houdka na Marka Kvapila, v bitce ale utrpěl otřes mozku. Původní zprávy přitom hovořily o absenci v horizontu dnů nebo týdnů.

„Čekal jsem, že to bude pauza jen na chvilku, bohužel se to táhlo a trvalo dva měsíce," posteskl si Piskáček, jenž v uplynulé sezoně nosil ve Spartě kapitánské céčko.

„Po otřesu mozku a poranění krku mě bolela hlava. Když už jsem si myslel, že je to dobré a vyjel jsem na led nebo nasedl na kolo, odpoledne jsem se pak doma sužoval v migrénách," vzpomíná Piskáček, který si nakonec v kalendáři zakroužkoval 13. listopad a zápas proti Kladnu jako datum návratu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Jan Piskáček.

„Těšil jsem se a přiznávám, že emoce jsem měl větší než obvykle. Nakonec to z mé strany proti Kladnu nebylo tak hrozný, jak jsem čekal," mínil Piskáček, jenž proti Kladnu odehrál necelých devět minut a byl u jednoho vstřeleného gólu Sparty.

Reklama

Související témata: